Rijksoverheid


Ons kenmerk
IZ)U)2999015

Datum 16 november 2010

Betreft Rapport van de Raad van Europa inzake de Mexicaanse griep

Geachte voorzitter,
Op 8 april jongstleden heeft u mijn voorganger per brief1 gevraagd om u het rapport toe te sturen van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa inzake de Mexicaanse griep. U heeft daarbij ook gevraagd om een standpunt op dit rapport.
Op 24 juni 2010 jongstleden heeft de Parlementaire Assemblee op basis van het betreffende rapport een resolutie aangenomen met daarbij een aanbeveling voor het Comité van Ministers. De definitieve teksten van rapportage2, resolutie3 en aanbeveling4 zijn op 10 september 2010 gepubliceerd. Bijgaand stuur ik u deze stukken toe.
De bevindingen en aanbevelingen van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa richten zich onder andere op het functioneren van de WHO, de Europese gezondheidsinstituten en de lidstaten. De resolutie roept de WHO op bestaande procedures aan te passen en meer transparantie te betrachten bij inschakeling van experts en adviesraden, met speciale aandacht voor het voorkómen van invloed van de farmaceutische industrie op de besluitvorming. De resolutie vraagt de lidstaten om onder andere een eigen evaluatie te maken, procedures aan te scherpen om belangenverstrengeling tegen te gaan en een fonds op te zetten om onafhankelijk onderzoek mogelijk te maken. Ik heb kennis genomen van de bevindingen uit dit rapport. Mijn voorganger heeft een onafhankelijke evaluatie in gang gezet naar de bestrijding van de Mexicaanse griep in Nederland. De resultaten van de evaluatie verwacht ik begin 2011. In de evaluatie wordt de hele keten van signalering, advisering, beoordeling en risicomanagement onderzocht. Er wordt niet gekeken naar de inhoudelijke adviezen van de Gezondheidsraad. Het is niet reëel om een adviesbureau de inhoudelijk medische adviezen te laten beoordelen.
1 Kenmerk: 2010Z5805/2010D17493

2 The handling of the H1N1 pandemic: more transparency needed Doc.12283
3 Resolution 1740

4 Recommendation 1929
Ons kenmerk
IZ)U)2999015
Pagina 2 van 2
Onafhankelijkheid van de Gezondheidsraad is wel essentieel. In een brief van 31) 10)2008 (PG/ZP 2.887.905) aan uw Kamer heeft mijn voorganger aangegeven dat de procedures van de Gezondheidsraad voldoende garanties geven om een onafhankelijke advisering te waarborgen. Dit werd ook ondersteund door de uitkomsten van een internationale reviewcommissie die de Gezondheidsraad in 2008 beoordeelde. Ik zie nu geen aanleiding om daar op een andere manier tegen aan te kijken.
Voor wat betreft het functioneren van de WHO vind ik het belangrijk om de uitkomsten af te wachten van de evaluatie van de International Health Regulations (IHR). Het functioneren van de WHO in reactie op de uitbraak van Mexicaanse griep is expliciet onderdeel van deze evaluatie. De WHO heeft hiervoor begin april 2010 een Review Committee ingesteld. Deze zal rapporteren aan de World Health Assembly (WHA) van mei 2011.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. SchippersDoc. 12283
7 June 2010
The handling of the H1N1 pandemic: more transparency needed Report1
Social Health and Family Affairs Committee
Rapporteur: Mr Paul FLYNN, United Kingdom, Socialist Group Summary
On 11 June 2009, the World Health Organization (WHO) officially declared "Pandemic (H1N1) 2009". The way in which the H1N1 influenza pandemic has been handled, not only by WHO, but also by the competent health authorities at the level of the European Union and at national level, gives rise to alarm. Some of the consequences of decisions taken and advice given are particularly troubling, as they led to distortion of priorities of public health services across Europe, waste of large sums of public money and also unjustified scares and fears about health risks faced by the European public at large. Grave shortcomings have been identified regarding the transparency of decision: making processes relating to the pandemic which have generated concerns about the possible influence of the pharmaceutical industry on some of the major decisions relating to the pandemic. It must be feared that this lack of transparency and accountability will result in a plummet in confidence in the advice given by major public health institutions.
The Parliamentary Assembly has shed light on the handling of the H1N1 pandemic in the most comprehensive manner possible and through an open dialogue with WHO and other players. It welcomes the review processes that have been initiated by various public health authorities, including WHO, and urges all stakeholders concerned to share the results in order to learn from experience and ensure that responsibility is taken for any errors made. The Assembly considers that a thorough review of existing governance systems and the immediate communication of essential information not yet published are of utmost importance in order to re:establish confidence in major public health decisions and advice with a view to ensuring that they be followed in the case of the next infectious disease of global scope, which may well be more severe.


---- --