Gemeente Kampen

buurtbewoners

Spelregels voor oud en nieuw in samenwerking met jongeren en buurtbewoners

17-11-2010

Boodschap gemeente: houd het samen gezellig én veilig De gemeente Kampen gaat zich ook dit jaar weer inzetten voor een veilig en gezellig verloop van de periode voorafgaand aan de jaarwisseling, tijdens de jaarwisseling en na afloop. Het college van burgemeester en wethouders heeft om die reden spelregels opgesteld om overlast en schade voorafgaand en tijdens de jaarwisseling terug te dringen. De spelregels zijn van tevoren besproken met diverse jongeren en buurtbewoners van wijken waar een verhoogd risico op overlast bestaat. De gemeente en politie gaan met de beschikbare capaciteit optreden bij het melkbusschieten in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling. Ook wordt er opgetreden bij het stoken van vuren en het plegen van vandalisme op de oudejaarsdag zelf. Eventuele schade aan gemeentelijke eigendommen wordt verhaald op de veroorzaker.

Burgemeester Bort Koelewijn: "Ook dit jaar is veel geïnvesteerd in overleg met jongeren en buurtbewoners. We merken dat dit bijdraagt aan het voorkomen van eventuele overlast, vermindering van schade en vermindering van branden op plekken waar geen container is geplaatst. Ik hoop dat door het nakomen van afspraken, samen met repressief optreden van politie en gemeente tegen onverhoopte overtredingen, opnieuw stappen voorwaarts worden gezet in de richting van een veilige en gezellige jaarwisseling."

Melkbusschieten en vuurwerk afsteken
Het melkbusschieten en het afsteken van legaal vuurwerk mag plaatsvinden op: 31 december 2010, vanaf 10.00 uur tot en met 1 januari 2011, 02.00 uur.
Het melkbusschieten tijdens de jaarwisseling is formeel toegestaan. Wel wordt er gelet op situaties die gevaar opleveren voor de openbare orde en veiligheid.

Onder legaal vuurwerk of consumentenvuurwerk wordt verstaan: vuurwerk dat in Nederland in de drie dagen voor oud en nieuw verkocht wordt.

Stoken van vuren
De gemeente plaatst dit jaar op 12 locaties in de gemeente containers die gebruikt mogen worden voor het stoken van vuur. Op die manier probeert de gemeente de schade te beperken aan gemeentelijke eigendommen.

Alleen de volgende materialen mogen verbrand worden in de containers: hout, takken, snoeiafval, karton, papier, pallets en kerstbomen.

De gemeente en politie werken zoveel mogelijk samen met jongeren en buurtbewoners om er voor te zorgen dat alleen deze materialen in de vuurcontainers belanden. Het verbranden van ander afval of het verbranden op een andere plaats is een milieudelict en wordt bestraft.

De containers worden op oudejaarsdag op de volgende locaties geplaatst:


1. Noordweg ter hoogte van Noorderkerk

2. St. Nicolaasdijk ter hoogte van snackbar De Bok
3. Dr. Damstraat / parkeerplaats C-1000

4. Wortmanstraat ter hoogte van de parkeerplaats Torenflat
5. Bovensingel / Jan van Arkelstraat

6. Hilbert van Dijkstraat / voor de Prismaschool
7. Erfgenamestraat / Ichthuscollege ter hoogte van het oprijpad richting school

8. Van Diggelenweg / Morgenster

9. De Stip / rotonde Goudplevier

10. Parkeerplaats The Take / Grafhorsterweg 34b
11. Grafhorst: parkeerplaats ter hoogte van Prefabo
12. Wilsum: Q. van Uffordweg ter hoogte van de Keet

Door het plaatsen van vuurcontainers op bovenstaande locaties probeert de gemeente ook te stimuleren dat er alleen op deze plekken vuur gestoken wordt.

Samenwerking politie en gemeente
Politie en gemeente trekken dit jaar samen op om overtredingen van de genoemde spelregels aan te pakken. De politie bekeurt overtreders en kan zelfs overgaan tot aanhouding. Ook de gemeente kan door middel van de bestuurlijke strafbeschikking het vervoer van afval met het kennelijk doel dit te verbranden, bekeuren.

Daarnaast kan een dwangsom van EUR 1.000,- opgelegd worden aan mensen die de regels voor het verbranden van afval of carbidschieten overtreden. Als men doorgaat met overtreden of nogmaals gepakt wordt, kan dit bedrag geïncasseerd worden.

Verder zet de politie cameratoezicht in om de pakkans te vergroten. Op deze manier kunnen raddraaiers ook in de weken na de jaarwisseling in de kraag gevat worden.

Meldpunt overlast
Als mensen overlast ervaren, kunnen ze bellen met het landelijk nummer van de politie: 0900-8844.

Milieupark open op 31 december
De gemeente stelt het milieupark open op vrijdag 31 december van 08.30 tot 16.00 uur.
Iedereen kan dan op oudejaarsdag zijn afval op een legale manier kwijt.

Samenscholingsverbod deel Marinus Postlaan
De burgemeester gaat op oudejaarsdag een samenscholingsverbod afkondigen voor een gedeelte van de Marinus Postlaan. Dit is nodig om mensen dwingend door te kunnen sturen naar de alternatieve locatie bij de Prismaschool. Bij overtreding van dit verbod kan de politie tot aanhouding over gaan.

Opruimen nieuwjaarsdag
Twintig procent van alle vuurwerkslachtoffers valt op nieuwsjaardag. Kinderen gaan al vroeg op zoek naar weigeraars en proberen die alsnog af te steken. Als het vuurwerkafval direct wordt opgeruimd, kunnen ongelukken worden voorkomen. De gemeente doet daarom een dringend beroep op alle inwoners van de gemeente om na het feest van oud en nieuw zelf de rommel op te ruimen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |