Provincie Flevoland


Lelystad Airport heeft dé kans zich te onderscheiden

Publicatiedatum: 17 november 2010

Flevoland heeft met Lelystad Airport en het nabijgelegen te ontwikkelen bedrijventerrein dé kans om een trend te zetten op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling. Sterker: het is dé manier om onderscheidend te zijn en daarmee succesvol bedrijven te interesseren tot vestiging op of nabij Lelystad Airport. Voor veel deelnemers aan de Werkconferentie Lelystad Airport, 11 november jl., was dat het idee en tevens de opdracht aan bestuurders en beleidsmakers om daar nadere invulling aan te gaan geven.

De organisatie van een conferentie over duurzame en innovatieve ontwikkeling van luchthaven Lelystad was de uitwerking van een in de Staten van Flevoland aangenomen motie. Samen met de gemeente Lelystad is door de provincie Flevoland vorm en inhoud aan de conferentie gegeven, daarbij ondersteund door Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere (OMALA), Lelystad Airport en de Schiphol Group, Platform Duurzame Luchtvaart en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL).

Duurzame ontwikkeling is haalbaar

De kwesties die tijdens de werkconferentie naar voren kwamen waren de haalbaarheid van een duurzame luchthaven en welke betekenis deze zou moeten hebben. Jos Nijhuis, CEO van Schiphol, was een van de aanwezigen en hij benadrukte dat Lelystad een belangrijk onderdeel is binnen de luchthavenketen in Nederland. `Niets staat een duurzame ontwikkeling in de weg. De technieken en ervaring die we hebben opgedaan bij Schiphol kunnen we doorzetten in Lelystad.'

Duurzame gebiedsontwikkeling

Tijdens verschillende deelsessies over onder andere duurzame luchtvaart, cradle to cradle gebiedsontwikkeling en duurzaamheidbeleid voor luchthavens namen de bezoekers een kijkje in de mogelijkheden die Lelystad Airport zou kunnen bieden. Heikele kwesties als de ligging van het gebied, dat om autokilometers vraagt, en de functie van de luchthaven als passagiers- of cargotransport kwamen naar voren in een afsluitende discussieronde.

'Ambities te over'

Gedeputeerde van Flevoland René van Diessen sloot de conferentie af met de woorden: `Het is absoluut de ambitie om hier een duurzame gebiedsontwikkeling te realiseren. Ik ben een rasoptimist, en geloof in het gebruik en opwekken van duurzame energie, het gebruik van duurzame materialen.' Maar hij blijft ook realistisch: `Heathrow bijvoorbeeld is fantastisch, met een directe metro naar het centrum van Londen. Maar daar is ook massa, we moeten hier wel reëel blijven. We moeten het wel kunnen exploiteren. Een lege trein, is dat nu duurzaam? Kortom: ambities te over, maar we moeten wel met beide benen op de grond blijven staan.' Wethouder gemeente Lelystad Jop Fackeldey: ` We moeten ophouden met praten. Het is tijd dat Lelystad Airport nu de kans krijgt zich te ontwikkelen tot zelfstandige regionale luchthaven. Om dat op een verantwoorde en duurzame manier te doen is inderdaad de opgave voor de toekomst. Wij dragen daar graag aan bij. In de gebiedsvisie voor het door OMALA te ontwikkelen bedrijventerrein hebben we op voorhand de duurzaamheidambities al meegenomen. Lelystad is er klaar voor.'

Verslag

De uitkomsten van de werkconferentie worden in een nader vorm te geven verslag aan Provinciale Staten aangeboden. Alle deelnemers aan de conferentie krijgen het verslag toegestuurd. Was u niet op de conferentie en wilt u toch een verslag? Meldt u zich dan hiervoor aan bij Rochelle Twigt van de provincie Flevoland.