Gemeente Bedum


Burgernet in Bedum

17 november 2010
De gemeente Bedum gaat versneld van start met Burgernet. Dit is een samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeente en politie. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers die kunnen bijdragen aan het opsporen van vermiste of verdachte personen. Het plan was om in 2011 deel te gaan nemen. De autobranden zijn aanleiding voor de gemeente om versneld van start te gaan.

Wie zich aanmeldt voor Burgernet, levert een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van de gemeente Bedum. De meldkamer van de politie start een Burgernetactie als zij een melding binnenkrijgt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak. Wanneer er een duidelijk signalement is, krijgen deelnemers een melding via de (mobiele) telefoon, met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Op deze manier krijgt de politie er veel extra oren en ogen bij.

Ieder huishouden in de gemeente Bedum ontvangt in de loop van deze week een brief van burgemeester Bakker. De brief bevat een folder en een antwoordkaart waarmee men zich kan aanmelden. Deze antwoordkaarten zijn ook af te halen bij het gemeentehuis. Aanmelden is digitaal mogelijk via www.burgernet.nl. Iedereen vanaf 16 jaar oud die in de gemeente woont of werkt, kan zich opgeven voor Burgernet.

Burgernet bestaat sinds november 2008. Inmiddels zijn vijftig gemeenten aangesloten en zijn 100.000 deelnemers aangemeld. Bedum is de vierde gemeente in de provincie Groningen die zich aansluit. Als eerste in de provincie startte Veendam in maart 2010. Burgernet werd daar deze zomer voor het eerst met succes ingezet. Met behulp van vele Burgernet deelnemers werd een vijfjarig vermist jongetje binnen twee uur ongedeerd teruggevonden.