Provincie Flevoland


Grote Chinese Handelsdelegatie bezoekt Flevoland

Publicatiedatum: 17 november 2010

Een delegatie Chinezen uit de provincie Zhejiang ziet goede handelskansen met Flevoland, zo bleek uit het bezoek dat zij maandag 15 november 2010 aan Flevoland brachten. Gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner ontving de delegatie tijdens een lunchbijeenkomst bij Asian Paradise in Zeewolde. De delegatie bestond uit 40
vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheid vanuit de sectoren duurzame energie en landbouw. Het bezoek vloeit voort uit het steeds hechter wordende samenwerkingsverband tussen provincies Flevoland en Zhejiang.

De afdeling Wetenschap en Techniek van de provincie Zhejiang, waarmee de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL)een samenwerkingsverband heeft leidde de missie. Delegatieleider mevrouw Zhou Junhong, gaf aan goede mogelijkheden te zien voor samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de beide provincies. In de provincie Zhejiang is vraag op het terrein van voedsel en voedselveiligheid, duurzame energie, hoogwaardige composiet materialen, watertechnologie en geomatica. Deze vraag sluit uitstekend aan op de kansrijke economische clusters in Flevoland. "Deze kennisuitwisseling kan op termijn bovendien leiden tot investeringen in Nederland" aldus medeorganisator Joan Polderman van de OMFL.

Verschillende bezoeken

De delegatie bezocht onder andere het Appliance Center for Renewable recourses (Acrres) van de Universiteit van Wageningen in Lelystad. Daar kregen zij informatie over duurzame energie op boerderijschaal. Ook de Christelijk Agrarische Hogeschool (CAH) uit Dronten gaf een presentatie over ondernemen in de bio energie sector. Daarna werd een bezoek gebracht aan een windmolen en een biovergistingsinstallatie. Aardige bijkomstigheid is dat de delegatie tijdens de lunch werd toegesproken door een provinciegenoot uit Zhejiang, de eigenaar van Asian Paradise de heer Wan Tung.

Economische delegatie

De provincie Flevoland heeft sinds 1999 al een economische relatie met de provincie Zhejiang. De Chinese delegatie was in Europa voor de viering van 40 jaar diplomatieke relaties met Italië. Dankzij de goede relatie met Flevoland is de delegatie uit Zhejiang ook naar Nederland gekomen.