Gemeente Stede Broec

Onderscheiding ex-militair Jardi Kooi

17-11-2010 Op dinsdag 9 november kreeg ex-militair Jardi Kooi een draaginsigne uitgereikt door burgemeester Peter Cammaert in het gemeentehuis van Stede Broec. Dit insigne is hem toegekend door het Ministerie van Defensie.
Na een zware periode van drieënhalf jaar begint Jardi Kooi uit Bovenkarspel zijn normale leven weer op te pakken. Tijdens zijn militaire carrière in Afghanistan heeft hij in moeilijke situaties verkeerd. De ervaringen tijdens de oorlogsmissies hebben veel schade bij hem aangericht en ertoe geleid dat hij geestelijk is gezakt. Hij heeft jarenlang moeten vechten om er weer bovenop te komen. Daarom heeft het Ministerie van Defensie hem een onderscheiding toegekend. Van burgemeester Cammaert kreeg hij op 9 november een draaginsigne voor gewonde militairen uitgereikt. In het geval van Jardi gaat het niet om lichamelijk maar om geestelijk letsel.

Voor deze bijzondere ontmoeting is Jardi Kooi met zijn familie uitgenodigd in de raadszaal van het gemeentehuis van Stede Broec. De gemeente was vertegenwoordigd door de burgemeester en wethouders. Ook vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie waren hierbij aanwezig.
Opspelden van insigne
Tijdens een korte toespraak uitte burgemeester Cammaert zijn bewondering voor Jardi. Hij vond het een emotionele dag en is er trots op dat er zulke bijzondere mensen in Stede Broec wonen. Tijdens de toespraak zat Jardi op de plek van een raadslid; dit is een vertegenwoordiger van het volk. "Jij zit op de plek van een raadslid," vertelde de burgemeester hem. "In feite hebben jullie daar ook de rol gespeeld van vertegenwoordigers."
Hij kreeg zijn draaginsigne persoonlijk uitgereikt door de burgemeester. Dit insigne krijg je als je blijvend letsel hebt overgehouden. In zijn geval gaat het om geestelijk letsel, Posttraumatische Stresstoornis (PTSS).

Momenteel gaat het beter met Jardi, maar hij heeft nog een lange weg te gaan. Ook voor hem is dit een bijzondere onderscheiding. In een interview met het Noord-Hollands Dagblad stond dat hij zijn andere medailles heeft verkocht. Deze onderscheiding is echter anders dan anderen. Dit insigne ziet hij als een stuk waardering en erkenning Ook de familie kreeg de gelegenheid om haar ervaringen te delen. Zijn moeder vertelde hoe moeilijk de afgelopen jaren zijn geweest. "Er zijn nog vele moeilijke jaren te gaan. De toekomst is heel onzeker maar we zijn er voor hem, we staan achter hem". In moeilijke tijden, als zij het even niet meer zag zitten, vond zij steun bij haar andere zonen. Ook Jardi heeft veel steun gehad bij zijn familie en vriendin.

De bijeenkomst werd afgesloten door commandant Joost Doense van het Ministerie van Defensie. Hij deelde zijn ervaring over de samenwerking met Jardi. "Ik heb me echt aangetrokken wat er is gebeurd," vertelde hij. "De band tussen ons blijft." Jardi bedankte de burgemeester en de vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie. 17-11-2010