Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

17 november 2010

Energiedrank vermindert slaperigheid tijdens het rijden

De rijvaardigheid tijdens lange snelwegritten wordt aanzienlijk verbeterd door het drinken van de energiedrank Red Bull. Dit blijkt uit onderzoek van psychofarmacoloog Joris Verster en zijn collega's van de Universiteit Utrecht. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychopharmacology.

Slaperigheid tijdens het autorijden is een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken op de snelweg. Het wordt daarom aangeraden regelmatig te pauzeren. De psychofarmacologen van de Universiteit Utrecht laten zien dat daarnaast het drinken van Red Bull de slaperigheid tijdens het rijden tegengaat, en de rijvaardigheid verbetert.

Rijsimulator
Testpersonen reden in een speciale rijsimulator vier uur op een snelweg met een korte pauze na twee uur. Testpersonen die tijdens deze pauze een blikje Red Bull namen hadden hierna een betere rijvaardigheid dan deelnemers die een placebo kregen. Daarbij verminderde de energiedrank ook de slaperigheid bij de bestuurders.

Ingrediënten
De energiedrank Red Bull bevat behalve cafeïne ook taurine, glucuronolactone, vitamine B en inositol. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van de energiedrank is echter vergelijkbaar met die van één kop koffie. Joris Verster: "De combinatie van de ingrediënten is de meest waarschijnlijk reden voor de positieve effecten van Red Bull op de rijvaardigheid".

Publicatie
Mets MA, Ketzer S, Blom C, van Gerven MH, van Willigenburg GM, Olivier B, Verster JC. Positive effects of Red Bull® Energy Drink on driving performance during prolonged driving. Psychopharmacology (Berl). DOI 10.1007/s00213-010-2078-2.


Universiteit Utrecht