Groen!

Fiscale aftrekbaarheid vloer- en muurisolatie verderzetten

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 15 november 2010 in "Klimaat en energie", "Wonen"

De regering van lopende zaken is niet van plan om de fiscale stimulansen voor de isolatie van muren en vloeren te verlengen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Didier Reynders afgelopen week in het parlement. Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Georges Gilkinet (Ecolo) dienen daarom meteen zelf een wetsvoorstel in om de verlenging alsnog af te dwingen via het parlement. âVloer- en muurisolatie moet blijvend gestimuleerd worden. De uitdaging op vlak van isolatie is nog steeds gigantisch. Het werk is nog niet afâ, menen zij.

Tot 2009 kon men enkel dakisolatie fiscaal aftrekken. Als anti-crisismaatregel werd daar de isolatie van muren en vloeren aan toegevoegd. Die maatregel blijkt nu echt tijdelijk te zijn. Als de verlening niet plaatsvindt, komen dus opnieuw enkel investeringen in dakisolatie in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid. In het parlement gebruikte Reynders de lopende zaken en de budgettaire context als argumenten, maar een echte evaluatie lijkt er niet te zijn gebeurd.

De niet-verlenging is bijzonder ongelukkig aan de vooravond van de klimaatconferentie in Cancun en met een economie die nog steeds niet op volle toeren draait. "Deze regering heeft al zo weinig groene maatregelen op haar palmares. De fiscale aftrekbaarheid voor vloer- en muurisolatie was wél een goede maatregel, maar die schrapt men dan nog ook. Onbegrijpelijk", aldus Groen!-kamerlid Kristof Calvo. "Zowel vanuit economische als ecologische overwegingen moet de isolatie van gebouwen en woningen als prioriteit worden beschouwd. Isolatie van woningen is een investering met een drievoudig dividend. Het is goed voor het klimaat, voor de werkgelegenheid én voor de koopkracht van mensen", aldus nog Calvo.

Groen! en Ecolo hopen dan ook de steun te krijgen van andere fracties voor hun voorstel. "De fiscale aftrek verder zetten zou een logische en verstandige beslissing zijn. Hopelijk denken de andere fracties er ook zo over. Dit is weer zo'n dossier waar het parlement kan tonen dat het wel werkt", besluit Calvo.

Contact: Kristof Calvo -