Groen!

Struisvogelpolitiek lidstaten dwarsboomt akkoord EU-begroting

door Bart Staes (Europese fractie) op 16 november 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Een laatste poging om tot een akkoord te komen over de begroting van de EU voor 2011, mislukte maandagavond opnieuw jammerlijk.

Een minderheid van de lidstaten, met Groot-Brittannië en Nederland voorop, blokkeerde een compromis met het Europees Parlement. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) verwijt de Europese ministers struisvogelpolitiek.

Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon hebben de Europese landen en het Europees Parlement evenveel zeggenschap gekregen over de begroting van de EU. Staes: "Een aantal lidstaten steekt hun kop in het zand voor Lissabon en negeert de nieuwe rol van het Europees Parlement. Het parlement was bereid om van haar eis van een verhoging van het budget met zes procent af te stappen en akkoord te gaan met minder dan drie procent, zoals de Europese ministers wilden. Het mislukken was niet alleen een kwestie van geld, de Europese ministers weigeren domweg invulling te geven aan het Verdrag van Lissabon dat inspraak van het Europees Parlement voorschrijft."

Volgens Staes zijn de moeizame onderhandelingen over de Europese begroting in wezen "een machtspel" tussen het Europees parlement en de nationale regeringen. "Dat is niet cynisch, en ik sluit niet uit dat er voor het einde van het jaar toch een akkoord ligt. De begroting voor 2011 is nu eenmaal de eerste die opgesteld wordt volgens de nieuwe procedure uit het Verdrag van Lissabon, wat nu leidt tot een rondje arm worstelen. Macht krijg je niet zomaar, die moet je verwerven. Dit is een van de gevechten tussen het parlement en de nationale regeringen", aldus Staes.

"Eigenlijk is er zo goed als een akkoord", stelt ook Staes. "Waar het niet gaat, is bij de inspraak op een aantal procedures." Het EP wil meer inspraak bij het opstellen van de meerjarenbegrotingen. En er bestaat volgens Staes "een vrij kamerbrede meerderheid voor nieuwe vormen van eigen EU-financiering, zoals een Europese belasting op bijvoorbeeld CO2. "

Staes: "De ontwikkelingen van maandagavond, zetten de onderlinge verhoudingen natuurlijk wel op scherp, terwijl er juist nu behoefte is aan een daadkrachtige EU die de mondiale problemen als de financiële crisis, de klimaatcrisis en internationale veiligheid aanpakt. Daarvoor hebben we een goed functionerende Europese diplomatieke dienst en een financieel toezichthouder nodig, en voor juist die projecten komt nu geen extra geld vrij."

Staes deelt wel de kritiek van zijn Nederlandse collega Bas Eickhout die de rechtse regering in Nederland een erg kortzichtige visie en onconstructieve opstelling verwijt : "Nederland zaait vooral onbegrip bij haar EU-collega's. Terwijl Nederland de Raad van ministers en het Parlement straks hard nodig heeft als het weer 1 miljard korting wil bedingen op de EU-afdracht."

De Europese Commissie moet nu met een nieuw voorstel voor de EU-begroting komen. De Europese Raad en het Parlement krijgen dan beperkte tijd om daarop te reageren. De begroting is al toegevoegd aan de agenda van de Europese top op 16 en 17 december.

Contact: Bart Staes -