Gemeente Helmond


Eerste resultaat Stiller spoor zichtbaar

Het eerste resultaat van het project Stiller spoor wordt zichtbaar en straks ook hoorbaar: bij Mierlo-Hout worden raildempers aangebracht.

Bij ruim 450 woningen aan het spoor in Helmond is sprake van te veel geluidshinder door treinen. Veel bewoners hebben hier al jarenlang last van. Gemeente Helmond en spoorwegbeheerder ProRail zijn daarom bezig met het voorbereiden en uitwerken van maatregelen om deze geluidsoverlast te verminderen. Dit gebeurt binnen het project Stiller spoor in Helmond. Het eerste resultaat wordt nu zichtbaar en straks ook hoorbaar: bij Mierlo-Hout worden raildempers aangebracht.


235 meter raildempers

De raildempers worden aangebracht aan de rails ter hoogte van de Slegersstraat. Dit gebeurt over een lengte van 235 meter, zowel op het spoor richting Venlo als het spoor richting Eindhoven. De raildempers worden aan de rails aangebracht in de nachten van maandag 29 november tot en met zondag 5 december. De werkzaamheden vinden plaats tussen
23.00 en 7.00 uur.

In Helmond komt in totaal 2 km raildempers. Dit zorgt - samen met de geluidsschermen en geluidswal - voor een stiller spoor.

Pakket van maatregelen

Er geldt een wettelijke verplichting om de geluidshinder door treinen in Helmond voor het jaar 2020 met

5 tot 10 dB (decibel) te verminderen. Om hiervoor te zorgen, hebben gemeente Helmond en ProRail een pakket van maatregelen opgesteld, dat zowel bestaat uit maatregelen aan de bron (raildempers) als overdrachtsmaatregelen (geluidsschermen of wallen). De raildempers zorgen voor een geluidsvermindering van gemiddeld 3 dB. Met alleen raildempers wordt de wettelijke eis van 5 tot 10 dB vermindering dus niet gehaald. Daarom is het noodzakelijk dat er ook geluidsschermen en een aarden geluidswal aangelegd worden. Een geluidsvermindering van 10 dB wordt door de mens ervaren als een halvering van het geluid.
* Lees meer over 'Stiller spoor in Helmond'