D66

woensdag 17 november 2010

Beperking van koopzondagen is achterhaald beleid

In debat met minister Verhagen hield senator Hans Engels een pleidooi voor liberale wetgeving op het gebied van winkeltijden. Het Eerste Kamerlid voor D66 bekritiseerde het terugbrengen van het aantal koopzondagen door een strikte uitleg van de toerismebepaling. `De beperking van koopzondagen druist in tegen de maatschappelijke ontwikkelingen', aldus Engels.

Pluriforme samenleving

De beperkingen op de koopzondag doen volgens de senator geen recht aan de pluriforme samenleving waarin we leven. Mensen moeten zelf de keuze kunnen maken om op zondag hun boodschappen te doen. Deze keuze moet niet door de rijksoverheid worden gemaakt. `Die keuze moet bij gemeenten worden neergelegd,' aldus het Kamerlid.

D66 tegen misbruik van de toerismebepaling

Het kabinet wil een aanscherping van de winkeltijdenwet omdat de toerismebepaling zou worden misbruikt. Op basis van de toerismebepaling is het mogelijk om meer koopzondagen in een gemeente mogelijk te maken. D66 is tegen misbruik van de toerismebepaling, maar wil geen algehele beperking van koopzondagen zoals het kabinet voorstelt. Volgens Eerste Kamerlid Hans Engels wordt de winkeltijdenwet gebruikt om de religieuze overtuiging van een kleine groep Nederlanders te dienen.

Respecteer de gemeentelijke autonomie

Boris van der Ham (D66) heeft een initiatiefwet ingediend om de winkeltijdenwet vrijer te maken en de toerismebepaling af te schaffen. Eerste Kamerlid Hans Engels is blij met het voorstel van zijn partijgenoot. `Hierdoor krijgen gemeentebesturen de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer de winkels op zondag open zijn, dat sluit het beste aan bij de lokale behoeften,' aldus de senator. Uit een evaluatie in 2006 blijkt dat een absolute meerderheid van de gemeenten het liefst zelf de regie voor over de koopzondagen zou voeren. `Daarom is het hoog tijd voor lokale autonomie bij het vaststellen van de koopzondagen,' aldus Engels