Gemeente Beverwijk


Aanpassing parkeerbeleid bij bouwplannen centrum

Het college heeft vandaag een besluit genomen om het beleid ten aanzien van parkeren bij bouwplannen in het centrum aan te passen.

Volgens het huidige parkeerbeleid moet iedere nieuwe ontwikkeling in het centrum in de eigen parkeerbehoefte voorzien. In de praktijk betekent dit dat er op eigen terrein voldoende parkeerplaatsen moeten komen. In het centrum van Beverwijk is dat vaak onmogelijk, omdat daar geen ruimte voor is. De gemeente Beverwijk kent voor dit soort gevallen sinds 2003 een afkoopregeling voor parkeren. Als bouwplannen niet op eigen terrein in de parkeerbehoefte kunnen voorzien, kan het college overwegen om als gunst de realisatieplicht voor de benodigde parkeerplaatsen over te nemen van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar moet hiervoor wel een financiële bijdrage doen. Met dat geld kan de gemeente dan de parkeerplaatsen in de omgeving van het bouwplan realiseren. De ervaringen met deze afkoopregeling zijn aanleiding geweest voor het college om de regeling aan te passen, vooruitlopend op nieuw parkeerbeleid. Ondanks de regeling kwam het vaak voor dat gewenste ontwikkelingen in het centrum toch geen doorgang konden vinden, omdat de financiële bijdrage van de ontwikkelaar aan het oplossen van de parkeerbehoefte van het bouwplan te hoog bleek te zijn.

Het college heeft nu besloten om de parkeerplaatsen die noodzakelijk zijn voor bezoekers van een nieuw bouwplan niet meer af te laten kopen. In het centrum van Beverwijk is nu betaald parkeren. De bezoekers van het nieuwe bouwplan betalen via de parkeermeter al mee aan de kosten van aanleg van parkeerplaatsen. Volgens het college is het daarmee onterecht om dan ook nog geld aan de ontwikkelaar van het bouwplan te vragen. De aanpassing van de afkoopregeling gaat daarom alleen gelden in het centrum van Beverwijk, het gebied betaald parkeren. Voor de afkoop van parkeerplaatsen die nodig zijn voor de bewoners of de werknemers van een bouwplan wordt nog wel een financiële bijdrage gevraagd van de ontwikkelaar.

Met deze maatregel verwacht het college dat het makkelijker wordt om een bouwplan in het centrum van Beverwijk te realiseren. Deze ontwikkelingen zijn nodig om Beverwijk aantrekkelijk en vitaal te houden.

Beverwijk, 16 november 2010