Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier


Agrariërs Wieringermeer geraadpleegd over aanvoer zoet water

Publicatiedatum : 15 november 2010

We vervangen de zestig waterhevels die de boeren uit de Wieringermeer gebruiken om zoet water aan te voeren vanaf het IJsselmeer door vier inlaten. Dit is nodig vanwege de versterking van de Wieringermeerdijk. Alle agrariërs met een hevel zijn per brief uitgenodigd voor een gesprek.

Het nieuwe systeem levert een voordeel op voor agrariërs: de capaciteit is 20% hoger dan bij het huidige verbruik en ook de waterdruk is hoger, terwijl de kosten voor het gebruik gelijk blijven of zelfs minder worden. We hebben Grontmij ingehuurd om een ontwerp te maken voor dit systeem. De komende weken gaat dit bureau een gesprek aan met alle agrariërs met een hevel. Dan wordt de huidige situatie besproken, zodat deze gegevens meegenomen kunnen worden in het ontwerp. Uiteraard is er ook de gelegenheid tot het stellen van vragen. Na de gesprekken wordt een concept definitief ontwerp gemaakt. Dit is in te zien tijdens een inloopbijeenkomst op 20 december in het Vikingschip in Den Oever.

Permanente oplossing

We vervangen de hevels omdat ze tijdens de versterking van de Wieringermeerdijk in 2012 in de weg zouden liggen. De hevels lopen op dit moment over de dijk heen. Een tijdelijke oplossing is erg prijzig, dus hebben we gezocht naar een haalbare en betaalbare oplossing. Deze oplossing staat beschreven in het zogeheten 'wateraanvoerplan': er komen vier plaatsen in de Wieringermeerdijk waar het zoete water kan worden ingelaten. Vanaf daar gaat het water met gesloten transportleidingen naar de bestaande verzamelputten of dwarsleidingen langs de Noorder- of Zuiderdijkweg waarop de agrariërs aangesloten zijn. De aanleg van het nieuwe systeem start na het groeiseizoen van 2011.

Meer info?

Wilt u meer informatie over het wateraanvoerplan voor de Wieringermeer? Dan kunt u contact opnemen met projectleider Maarten Zon per e-mail m.zon@hhnk.nl of op telefoonnummer 0299 663 000.