GAIA

12 november 2010

Nederlands voedingsconcern probeert Belgische supermarkten te verhinderen om te schakelen naar diervriendelijk alternatief voor vlees van onverdoofd gecastreerde biggen

GAIA: Distributie mag zich recht eigen diervriendelijke keuze te maken, niet laten afpakken door Vion

Begin deze week raakte bekend dat het Nederlandse voedingsconcern VION, die één van de grootste Duitse varkensslachthuizen uitbaat, in een brief aan Belgische supermarkten stelt dat ze geen vlees zullen aanvaarden van tegen berengeur gevaccineerde dieren. Het vaccin voorkomt dat de dieren pijnlijk gecastreerd worden. Een onaanvaardbare intimidatiepoging van VION, reageert GAIA.

Vaccin doet geen pijn

Begin juli besliste Colruyt om vanaf 2011alleen nog vlees te verkopen van tegen berengeur gevaccineerde biggen. Het vaccin Improvac maakt chirurgische castratie - die in ons land nog altijd zonder verdoving gebeurt - overbodig en bespaart biggen de onnodige pijn van de wrede ingreep. Miljoenen mannelijke biggen worden in ons land nog steeds zonder enige vorm van verdoving gecastreerd, omdat in ongeveer 5 % van de gevallen een kwalijke geur kan vrijkomen bij het verhitten van vlees van ongecastreerde varkens.

Ongerechtvaardigd

Eigenlijk is het VION te doen om het beschermen van het eigen marktaandeel. VION slacht immers meer en meer intacte beren (ongecastreerde varkens) voor een aantal supermarkten in Nederland. Op zich is dat een goede zaak. Maar het rechtvaardigt niet dat VION Belgische supermarkten probeert te verhinderen hun diervriendelijke keuze te maken, zoals Colruyt heeft beslist.

Colruyt houdt voet bij stuk

Colruyt heeft inmiddels aan GAIA laten weten voet bij stuk te houden.

Oproep aan supermarkten: volg het voorbeeld van Colruyt

GAIA roept de andere supermarkten op om het voorbeeld van Colruyt te volgen en zich niet te laten chanteren door VION. Er is geen enkele goede reden om zich de wet te laten dicteren door een Duits slachthuis. Er is nu een diervriendelijk alternatief voor wrede biggencastratie dat ook economische voordelen biedt aan de boeren. Daardoor moeten de Belgische supermarkten zich laten leiden, niet door het eigenbelang van een buitenlands voedingsconcern.

Meer info:
GAIA-directeur Ann De Greef, 0477 53 42 02
of GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15