CDA


Meer aandacht voor taakdifferentiatie bij gemeenten woensdag 17 november 2010

âGemeenten zijn de belangrijkste schakel van overheid naar de burger toeâ. Dit bracht Hanke Bruins Slot, woordvoerder binnenlands bestuur van de CDA-fractie, naar voren in een debat met minister Donner over de begroting van het gemeenten- en provinciefonds. In het huis van Thorbecke vormen de gemeenten de begane grond. De deur moet voor de burger altijd open staan. Dit houdt ook in dat gemeenten en provincies de ruimte moeten hebben om hun eigen beleid kleur te geven en daarin zelf keuzes te maken. De toenemende decentralisatie van taken op het gebied van ruimtelijke ordening, jeugdzorg en de arbeidsmarkt is daarbij ook belangrijk. âDe taken voor gemeenten en provincies moeten niet over de schutting gegooid worden, aldus Bruins Slot . Zij hield minister Donner voor dat hij oog moet hebben voor de complexiteit van de lokale en regionale problematiek en het karakter van gemeenten en provincies.

Dat is ook het belang van taakdifferentiatie. Dit houdt in dat gemeenten niet alle taken op dezelfde manier hoeven uit te voeren. Daar moet de minister werk van maken. Bruins Slot: âIk heb in mijn leven al in veel gemeenten mogen wonen: Winsum, Zeewolde, Ridderkerk, Apeldoorn en Utrecht. Dit zijn gemeenten met een andere bevolkingssamenstelling en andere regionale opgaven. Op dezelfde gebieden zijn het soms appels en perenâ.
De CDA-fractie ondersteunt het streven om taakdifferentiatie op gemeentelijk niveau vaker mogelijk te maken. Hierdoor kunnen kleinere gemeenten ook langer bestuurskrachtig blijven, omdat er geen mismatch plaatsvindt tussen taken en gemeenten. Minister Donner heeft toegezegd, dat hij in maart met een notitie komt, die verder ingaat op de mogelijkheden voor taakdifferentiatie voor gemeenten.