Port of Rotterdam

Datum 17-11-2010
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Havenbedrijf winnaar op Nationaal Verkeerskundecongres

Het `bluetooth-project' werd verkozen tot `beste bijdrage van het congres'. Jacob Bac, projectleider Publieke Infrastructuur & Bereikbaarheid, ontving de prijs afgelopen woensdag in congrescentrum de Doelen.

Door het opvangen van bluetooth-signalen van bijvoorbeeld mobiele telefoons of tom-tom's van (vracht)verkeer kan de reistijd en routekeuze van een voertuig worden gemonitord. Op dit moment wordt door Publieke Infrastructuur & Bereikbaarheid (PIB) een `meetnet' uitgerold over het havengebied tót aan enkele grenslocaties. Tot nu toe werd deze kennis vergaard met bijvoordeeld kentekencamera's. Met een bluetoothdetector kunnen twee rijrichtingen en meerdere rijstroken tegelijk worden gemeten. Een goedkopere en efficiënte toepassing. Met het bluetooth-meetnet wordt de doorstroming op wegen van het Havenbedrijf en op de A15 nauwlettend in de gaten gehouden. Ook kan er verkeersinformatie aan weggebruikers over reistijden worden gegeven én wordt de kennis vergroot over de routekeuze van het goederenvervoer ván en náár het achterland. Vooral tijdens de geplande verbreding van de A15 is deze informatie waardevol omdat mogelijk de doorstroming dan afneemt.

Het project moest het opnemen tegen 78 presentaties over onder andere verkeersmanagement, verkeersveiligheid en modal choice.

Meer informatie
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven