Maastricht UMC+


Persbericht

17 november 2010

MUMC+ enige Nederlandse ziekenhuis dat techniek toepast bij zowel urineverlies als faecale incontinentie

Sacrale neurostimulatie goede remedie bij incontinentie

MAASTRICHT, 17 november 2010 ­ Er rust nog steeds een taboe op urineverlies en zeker op faecale incontinentie, het niet op kunnen houden van de ontlasting. Veel mensen met urineverlies, bijvoorbeeld als gevolg van een overactieve blaas, lijden in stilte, verzwijgen hun probleem en raken steeds meer in een sociaal isolement.

Dat is jammer, want er is een hele goede (laatste) remedie. Met sacrale neurostimulatie of neuromodulatie kunnen de sluitspieren zodanig worden geprikkeld, dat de incontinentie verdwijnt.

Via een operatieve ingreep wordt een klein apparaatje geïmplanteerd net boven de billen. Vanuit het apparaatje lopen twee elektroden naar het heiligbeen (sacrum). Via die elektroden worden lichte elektrische impulsen afgegeven aan de zenuwen die zich in de onderrug bevinden. Op die manier kan de (verstoorde) coördinatie tussen hersenen, bekkenbodem, blaas of dikke darm en sluitspieren worden hersteld. De 'verkeerde' signalen die zorgen voor de incontinentie, worden als het ware overstemd door 'goede' signalen.

Sacrale neurostimulatie is als techniek niet nieuw. Het wordt in Nederland al tien jaar toegepast. Tot voor kort werd de techniek echter niet of niet volledig vergoed. Inmiddels hebben urologen echter aangetoond dat sacrale neurostimulatie een (kosten)effectieve behandeling is. Het alternatief is namelijk dat mensen hun leven lang luiers dragen, en dat is ook bepaald niet goedkoop. Gevolg van een en ander is dat de vergoeding van de ingreep in de toekomst anders geregeld wordt (voor de ingewijden: de behandeling gaat naar het zogenoemde B-segment in de DBC-structuur).

Om hernieuwd aandacht te vragen voor de techniek vindt er op donderdag 18 november in Slot Zeist een symposium plaats, georganiseerd door Medtronic, de fabrikant van de implantaten.

Het Maastricht UMC+ is het enige centrum in Nederland dat sacrale neurostimulatie zowel bij urineverlies als bij faecale incontinentie toepast. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis is bovendien trainingscentrum voor Europa, in samenwerking met Medtronic. De behandeling van urine- en faecale incontinentie wordt gecoördineerd vanuit het Pelvic care Centre Maastricht (PcCM).

Omvang van het probleem

Urine-incontinentie komt veel voor. Naar schatting 1,5 miljoen volwassen vrouwen in Nederland hebben er in min of meerdere mate last van. Faecale incontentie komt minder vaak voor. Toch hebben naar schatting nog altijd 100.000 volwassen Nederlanders last van deze aandoening, die de kwaliteit van leven ernstig aantast.

EINDE PERSBERICHT


+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht