Gemeente Castricum

Ondernemersprijzen voor Mull, Lute Rootz, Borst Bouw en Hotel Oude Raadhuis

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hotel Akersloot zijn dinsdagavond de prijswinnaars bekendgemaakt van de Ondernemersprijzen Castricum in vier verschillende categorieën. Tot winnaars werden uitgeroepen Mull Kleding (categorie detailhandel), Hotel Het Oude raadhuis (categorie toerisme), Lute Rootz (categorie horeca) en AC Borst Bouw (categorie duurzaam ondernemen). De prijzen zijn een soort Oscars voor de beste bedrijven in Akersloot, Bakkum, Castricum, De Woude en Limmen.

Â

Voor elke categorie waren drie bedrijven genomineerd. Alle moesten een hoofdvestiging hebben in Castricum, ingeschreven zijn bij de Kamer van koophandel, toegevoegde waarde hebben voor de gemeente (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en zich profileren op het gebied van kennisoverdracht (bijvoorbeeld leer-/werkbedrijf), samenwerking en innovatie (zoals nieuwe media).

Â

Detailhandel

Bovendien waren per categorie nadere eisen gesteld aan de kandidaten. Mull kleding in Castricum voldeed volgens de vak- en publieksjury het best aan de criteria dat de uitstraling van het winkelpand in harmonie moet zijn met de omgeving, de presentatie van de etalage zich dient te onderscheiden, reclame-uitingen eigentijds zijn, klantvriendelijk is, regionale aantrekkingskracht heeft en het assortiment iets toevoegt aan het geheel, zodat de detailhandel in de gemeente wordt versterkt. Ook Keurslagerij Snel en Zijlstra Collection (beide uit Limmen) waren genomineerd en onderscheiden zich op deze criteria.

Â

Toerisme

In de categorie Toerisme scoorde Hotel Het Oude Raadhuis hoger dan de twee andere genomineerden, ât Hoorntje (Akersloot) en de Kennemer Duincampings. Er werd beoordeeld of de onderneming het bedrijf presenteert met een eigentijdse marketingstrategie waarbij ook de nadruk ligt op het gevestigd zijn in Castricum, via website, bladen/tv/radio, of de onderneming gastvrij is, of dit bedrijf gekoppeld is aan Castricum en of het de bezoeker meer biedt dan alleen het eigen aanbod.

Â

Horeca

Bij de horeca werden de bedrijven beoordeeld op de vraag of de ondernemer zich onderscheidt van zijn collegaâs in de presentatie van het bedrijf, of het werkt met streekproducten, hoe de uitstraling is van het bedrijf, inrichting/terras/menukaart, hoe klantvriendelijk het bedrijf is, of de website actueel is, of er wordt samengewerkt met andere ondernemers(arrangementen) en of goed wordt gepresteerd op het gebied van de inrichtingseisen (veiligheids- en drugsbeleid en hygiëne). Uit het trio Apicius (Bakkum) Strandpaviljoen Zoomers (Castricum aan Zee) en Lute Rootz (Limmen) werd de laatste het best beoordeeld.

Â

Duurzaam Ondernemen

AC Borst Bouw (Castricum) haalde de beste scores in de categorie Duurzaam Ondernemen. Hierbij werd gekeken naar het ontplooien van activiteiten die niet de activiteiten van volgende generaties belemmert (people, planet, profit), de presentie van het bedrijf als duurzame onderneming, de mate waarin het een voorbeeld is voor collegaâs, en in hoeverre wordt gewerkt met duurzame producten. Ook Comfort Wonen (Castricum) en Michiel Mooij (Bakkum) waren voor de prijs in deze categorie genomineerd.

Â

Rabo-lefpenning

Mystery visits, beoordelingen door een vakjury en de waardering van het publiek leidden tot de genoemde eindstanden. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Emmens, wethouder Portegies, directeur van de Kamer van koophandel Thijs Pennink en de onafhankelijk voorzitter van het Economisch Platform Martin de Vries.

Naast de prijzen voor de diverse categorieën reikte directeur Erik Minnema van de Rabobank de âRabo-lefpenningâ uit aan de ondernemer die zich heeft onderscheiden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze prijs viel ten deel aan de eigenaren van Hotel Het Oude Raadhuis.

Â

Kwaliteitsimpuls Economie Castricum

De gemeente Castricum kan terugkijken op een geslaagd evenement. De Ondernemersprijs Castricum is één van de projecten in de Kwaliteitsimpuls Economie Castricum, werkplan 2010. De feestelijke uitreiking werd dit jaar voor het eerst georganiseerd en zal een jaarlijks terugkerend evenement worden. Organisatoren zijn de gemeente en de Rabobank. Met het evenement willen zij goed ondernemerschap positief belichten, en de onderlinge contacten tussen ondernemers en de contacten tussen gemeente en ondernemers bevorderen.

Â