Aanvullend onderzoek mobiel cameratoezicht bij politie

17/11/2010 12:24

VTS Politie Nederland

Op basis van een pilot in een vijftal politieregio's met de toepassing van mobiel cameratoezicht door de politie blijkt dat er veel draagvlak is voor de toepassing van bodycams en camera-auto's, maar dat het nog te vroeg is om over te gaan tot een landelijke eenduidige invoering van mobiele camera's.

Dit blijkt uit onderzoek dat Bureau Beke uit Arnhem in opdracht van de Raad van Korpschefs heeft uitgevoerd naar de inzet van mobiel cameratoezicht. Het gaat dan om camera's die op het lichaam gedragen worden (bodycams) en camera-auto's.

Uit het onderzoek blijkt dat het draagvlak onder politiepersoneel voor de inzet van mobiel cameratoezicht overwegend hoog is. Gebruikers van de bodycam plaatsen daarbij wel de kanttekening dat de camera technisch goed, draagbaar, robuust en gebruiksvriendelijk moet zijn.

Niet alleen politiepersoneel, maar ook burgers zijn positief over de inzet van mobiel cameratoezicht. Wel heeft de helft van de ondervraagde burgers bedenkingen als het gaat om de mogelijke schending van de privacy. Veel burgers geven dan ook aan op de hoogte gesteld te willen worden wanneer een politiefunctionaris de camera activeert.

Een flink deel van het politiepersoneel geeft aan dat mobiel cameratoezicht de-escalerend werkt. Gebleken is dat burgers zich rustiger gedragen richting de politie, wanneer deze gebruik maakt van mobiel cameratoezicht.

Daarnaast zien burgers en gebruikers van de bodycam en de camera-auto een belangrijke rol voor mobiel cameratoezicht in het proces van opsporing en vervolging.

Uit casusonderzoek komt naar voren dat gebruikers van de bodycam deze met name gebruiken wanneer er sprake is van geweld en de camera-auto veel rond de plaats delict wordt ingezet om een sfeerbeeld van de plaats delict vast te leggen.

Met de primaire doelstelling van de inzet van mobiel cameratoezicht in het achterhoofd - reductie van geweld tegen politiepersoneel - is het van belang te kijken naar de doelgroep binnen de politie die met mobiel cameratoezicht moet gaan werken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bikers of wijkagenten. Tevens is het belangrijk na te denken over de situaties waarop mobiel cameratoezicht zal worden ingezet. Om daarnaast vast te stellen wat de effecten van mobiel cameratoezicht op geweld tegen de politie zijn, is aanvullend onderzoek in een gedefinieerde context noodzakelijk. Concreet betekent het dat binnen een politieregio verschillende vormen van mobiel cameratoezicht geconcentreerd ingezet gaan worden. In 2011 volgt daarna een landelijk advies.