Gemeente Bodegraven

(17-11-2010)

Calamiteitenklapper uitgereikt

Burgemeester Lokker reikte vrijdag 12 november 2010 de eerste calamiteitenklapper uit aan juwelier van Zijl. Wijkagent Hans Hazeborg, voorzitter van de BOV de heer Tol en de ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid mevrouw van Donselaar waren hier ook bij aanwezig. De juwelier is al meerdere malen binnen korte tijd het slachtoffer geweest van overvallen en inbraak.

De calamiteitenklapper is een praktisch boekje dat bij de kassa of telefoon kan worden gehangen en biedt de ondernemer nuttige tips in geval van een overval, inbraak en diefstal maar ook informatie over medische noodsituaties, brand, agressie, stroomuitval etc.

Landelijke cijfers tonen aan dat het aantal overvallen, diefstallen en inbraken in de winterperiode stijgt. Vandaar dat juist in deze periode wordt samengewerkt door gemeente en politie om winkeliers te informeren over te nemen preventieve maatregelen om de veiligheid voor winkeliers en winkelend publiek te vergroten. Om ondernemers te helpen zelf maatregelen te nemen is belangrijke informatie samengevoegd in een informatiemap. Hierin vinden de ondernemers naast de klapper ook preventietips, informatie over waaraan gedacht moet worden als camera's worden aangeschaft, een lengtesticker voor op de deurpost om de lengte van de dader goed te kunnen schatten en een brief met de subsidiemogelijkheden.
De informatiemap is ontwikkeld door de Politie Hollands Midden en wordt mede gefinancierd door de gemeente. De aankomende weken zullen alle winkeliers in Bodegraven deze calamiteitenklapper ontvangen van de wijkagenten.