Uitspraak rechter bevestigt: politiek is aan zet in heffingendiscussie

17/11/2010 12:43

STOBI, FIAR CE en ICT~Office

DEN HAAG, 17 november 2010 - De gezamenlijke ICT, consumenten elektronica industrie als ook blanco informatiedragers maken zich zorgen over de gevolgen die de uitspraak van de rechter in het hoger beroep omtrent de thuiskopieheffing. Het risico op hogere prijzen voor technologische producten dreigt.

Volgens de rechter is kopiëren uit illegale bron toegestaan en moet de schade die daar het gevolg van is worden gecompenseerd via kopieerheffingen op producten. Hoewel de rechter erkent dat dit mogelijk in strijd is met het Europese recht, weigert de rechter om aan de hoogste Europese rechter duidelijkheid te vragen. Verder geeft de rechter aan dat alleen de Nederlandse wetgever er voor kan zorgen dat er geen nieuwe heffingen komen en dat de bestaande heffingen worden afgeschaft.

De gezamenlijke ICT en consumenten elektronica industrie noemen het een gemiste kans dat de rechter de vraag niet aan het Europese Hof heeft voorgelegd, omdat een oplossing op Europees niveau het beste zou zijn. Leon Rijnbeek, voorzitter van STOBI, "Op dit moment is echter maar één conclusie mogelijk: de Nederlandse wetgever is aan zet en moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

De uitspraak van de rechter dreigt de discussie over het voorbestaan van de kopieerheffingen weer op te doen laaien. Het voortbestaan van de heffingen en zelfs nieuwe heffingen staan de ontwikkeling van legale aanboddiensten in de weg. De uitspraak van de rechter gaat ook in tegen de wens van de Tweede Kamer, die het systeem wil afschaffen. Het kabinet heeft daar positief op gereageerd. In Europa is daar steeds meer consensus over en ook Eurocommissaris Kroes sprak zich onlangs uit tegen de huidige structuur van heffingen. In de 21e eeuw zijn algemene heffingen op producten achterhaald. Nieuwe technologie laat de consument rechtstreeks afrekenen bij de artiest. En juist uitbreiding van de heffingen maakt nieuwe technologie duurder voor de industrie en consument. Een neerwaartse spiraal die innovatie tegengaat. "Technologische bedrijven mijden Europa steeds vaker met productlanceringen vanwege de veelvoud aan heffingen op producten, die in elk land weer anders is", aldus Dirk van Roode, manager Public Affairs bij ICT-Office.

De industrie roept de wetgever daarom op om een keuze te maken voor het stimuleren van legaal aanbod door het thuiskopiestelsel af te schaffen. Het einde is zoek als de keuze valt op een systeem waarin heffingen op informatiedragers onbeperkt worden uitgebreid en verhoogd. Andre Habets, directeur van FIAR: "Een systeem waarbij onbeperkt heffingen kunnen worden opgelegd gaat ten koste van bedrijfsleven en consument. De content industrie moet haar eigen probleem oplossen door online een goed, betaalbaar aanbod te creëren."


-----------------------

Over STOBI

STOBI vertegenwoordigt de producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatie dragers in Nederland. De deelnemers van STOBI vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 90% van de Nederlandse markt.

Over FIAR CE

Vereniging FIAR CE vertegenwoordigt de fabrikanten, importeurs en agenten van audio en visuele media in Nederland

Over ICT-Office

ICT-Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office-, en Internetbedrijven in Nederland. ICT-Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard euro omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT-Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector.