Provincie Utrecht

Commissie in gesprek met deskundigen over landbouwvisie

De commissie Ruimte, Groen en Water ging tijdens de vergadering van maandag 8 november 2010 in dialoog met deskundigen over de nog door GS te schrijven landbouwvisie. De vijf deskundigen die op verzoek van de commissie waren uitgenodigd gaven aan wat voor hen hierbij de belangrijkste speerpunten zijn. Het is de eerste keer dat de commissie zichzelf vooraf laat informeren over nog op te stellen beleid.

De commissie RGW ruimde een groot deel van haar vergadering in voor een dialoog met deskundigen over de nog te schrijven landbouwvisie. De vijf deskundigen die daarvoor waren uitgenodigd waren van de Rabobank, het Louis Bolk Instituut, LTO Noord, Platform Biologica en van Universiteit Wageningen. Alle sprekers gaven aan wat volgens hen de belangrijkste speerpunten van het provinciale beleid ten aanzien van de landbouwvisie moeten zijn.

Divers debat
De bijdragen bevatten veel nieuwe informatie en waren voor de statenleden aanleiding voor vragen en discussie. Op verzoek van gedeputeerde Krol gaan de fracties ook hun belangrijkste punten voor de landbouwvisie aangeven. Opvallende en belangrijke spreekpunten tijdens de discussie waren onder andere het gegeven dat in delen van de provincie veel grond vrijkomt doordat agrariërs stoppen met hun werk, terwijl in andere delen ruimte te kort is voor agrarische ontwikkelingen. Ook bleek uit de discussie dat Utrecht relatief veel kleinschalige bedrijven in de melkveehouderij heeft. Daarnaast werd gesproken over de relatie tussen stad ( voedselconsument) en platteland (voedselproducent). In dit kader werd zelfs een pleidooi gedaan om landbouw in de stad mogelijk te maken.

Betrokken
Het is de eerste keer dat de commissie zich zelf van te voren laat informeren voordat Gedeputeerde Staten met een kant en klaar stuk komen. De commissie doet dit om meer betrokken te raken bij de totstandkoming van nieuw beleid.