Raad voor Cultuur


Raad voor Cultuur: strakkere regie op internationaal cultuurbeleid

17 november 2010

Raad voor Cultuur: strakkere regie op internationaal cultuurbeleid

DEN HAAG - Om het culturele imago van Nederland over de grens te versterken, is een strakkere regie op het internationale cultuurbeleid nodig. Dat kan ook een gunstig effect hebben op bijvoorbeeld de buitenlandse handelscontacten en het toerisme in ons land, schrijft de Raad voor Cultuur in het advies Culturele vertegenwoordiging in het buitenland. Vandaag heeft Els Swaab, voorzitter van de Raad, dit advies aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens de Raad ligt de verantwoordelijkheid voor het internationale cultuurbeleid bij de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Zij moeten met de fondsen en de sectorinstituten heldere afspraken maken over de gewenste koers en eenduidige, internationale communicatie. Daarnaast zou de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een belangrijke rol moeten krijgen, omdat de vernieuwende kracht van de Nederlandse cultuur zich vooral laat zien in verbindingen tussen economische bedrijvigheid, kunst en cultuur.

De Raad is ook van mening dat meer uit de internationale infrastructuur kan worden gehaald. Hij pleit daarom voor een flexibele, culturele vertegenwoordiging in het buitenland door tijdelijke support offices in te zetten als satellieten van een beperkt aantal ambassades. Het accent moet daarbij minder op Europa en meer op de opkomende economieën komen te liggen.

Ook zouden in dat kader de culturele functies van de wetenschappelijke instituten in het Midden- Oosten en Noord-Afrika moeten worden versterkt.

Volgens de Raad moet één instelling verantwoordelijk worden voor de uitvoering van statelijke manifestaties. Hij stelt voor de Stichting Internationale Culturele Activiteiten hiervoor aan te wijzen. De programmering voor deze manifestaties ligt wat de Raad betreft in handen van een intendant.

De Raad is tijdens de voorbereiding van dit advies, dat is uitgebracht op verzoek van de Tweede Kamer, bijgestaan door een ad hoc commissie onder voorzitterschap van cultureel adviseur Han Bakker.

Advies Culturele vertegenwoordiging in het buitenland 17-11-2010