Openbaar Ministerie

Verdachten internationale drugsorganisatie aangehouden

17 november 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

De Regionale Recherche Dienst (RRD) van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft begin november een organisatie opgerold die ervan verdacht wordt zich bezig te hebben gehouden met grootschalige invoer van partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. De partijen drugs werden in koelcontainers aangevoerd in de Antwerpse en Rotterdamse haven. In totaal zijn zeventien verdachten aangehouden. In verband met het onderzoek konden de aanhoudingen niet eerder bekendgemaakt worden.

In februari 2010 startte de RRD het onderzoek in samenwerking met de Gerechtelijke Federale Politie in Antwerpen. Tijdens het onderzoek kon zowel in Antwerpen als in Rotterdam een aantal drugstransporten worden onderschept, waarbij honderden kilo's cocaïne in beslag werden genomen.

Naast de grootschalige invoer van partijen cocaïne hield de organisatie zich bezig met de lokale tussenhandel. Deze tussenhandel vond voornamelijk plaats in Rotterdam-Zuid. Vrijwel dagelijks werden kilo's cocaïne verkocht aan een groot aantal afnemers uit onder meer Duitsland, België en Spanje.

Twee maanden geleden werd in België een transport van 100 kilo cocaïne onderschept. Daarbij werden negen verdachten aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 28 en 41 jaar oud. Zij zitten vast in België.

Op maandag 1 november werden in Nederland nog eens acht verdachten aangehouden. De mannen variëren in leeftijd van 21 tot 41 en kwamen uit Rotterdam en Barendrecht.

Er werden veertien doorzoekingen verricht. Daarbij zijn onder meer 70.000 euro, een auto en een vuurwapen in beslag genomen. Daarnaast werd de inboedel van twee cafés, op de Steven Hoogendijkstraat en het Weena, in beslag genomen omdat door de organisatie geld was geïnvesteerd in de cafés.

De raadkamer van de rechtbank Rotterdam heeft dinsdag 16 november de voorlopige hechtenis van de verdachten met 30 dagen verlengd. Naar verwachting zullen de verdachten begin februari voor de rechtbank moeten verschijnen. Ze worden vervolgd voor onder andere deelname aan een criminele organisatie en drugssmokkel. In een aparte procedure zal het OM het met criminele activiteiten verkregen geld ontnemen