Provincie Utrecht

Commissie overwegend positief over ontschotten

De commissie Ruimte, Groen en Water sprak maandag 8 november 2010 uitvoerig over het statenvoorstel voor ontschotting ten behoeve van de grondaankoop voor de Ecologische Hoofdstructuur. De commissie staat in grote meerderheid positief tegenover de ontschotting, maar zij vind het wel lastig dat een integraal overzicht van de gevolgen hiervan nog ontbreekt.

De commissie sprak over het statenvoorstel waarin wordt voorgesteld om budgetten van de bestuursovereenkomst Investeringsbudget Landelijk Gebied ( ILG) opnieuw te labelen ( ontschotten) ten behoeve van de grondverwerving van de Ecologische Hoofdstructuur ( EHS).

Gedeputeerde Krol hield een uitgebreide toelichting over het dossier Investeringsprogramma Landelijke Gebied en Agenda Vitaal Platteland in verband met het nieuwe rijksbeleid dat gepaard gaat met grote bezuinigingen en beleidswijzigingen. Krol schat in dat nog 38 procent van het oorspronkelijke rijksbudget voor de resterende EHS beschikbaar zal zijn. De 18 miljoen die met dit statenvoorstel ontschot wordt, gaat op aan de aankoop van gronden waarbij de provincie al ver is in het verwervingsproces. De volgende stap die dan daarna genomen moet worden is het kwalitatieve besluit over hoe de EHS te herprioriteren en opnieuw te faseren. Krol gaf aan dat het besluit nog deze statenperiode genomen moet worden.

Namens de terreinbeherende organisaties in de provincie sprak de heer Glastra van Het Utrechts Landschap in. Hij hield een pleidooi voor het overeind houden van het ruimtelijk concept van de EHS, omdat de provincie uiteindelijk bepaalt hoe het concrete uitvoeringsbeleid binnen de grenzen van de nieuwe rijkskaders gestalte krijgt.

De commissie had de nodige vragen en opmerkingen. Een grote meerderheid in de commissie staat positief tegenover de ontschotting, maar vindt het lastig dat het overzicht van de inhoudelijke consequenties die het met zich meebrengt nog ontbreekt. De commissie verzoekt dan ook om zo spoedig mogelijk het kwalitatieve vervolgbesluit te kunnen behandelen.

Binnenkort is er nog een informatiesessie met de gedeputeerde en de commissieleden over de situatie zoals die er dan voorstaat. Dit omdat de gedeputeerde dan opnieuw met de gebiedspartners en het Rijk gesproken heeft. In de statenvergadering van 22 november 2010 wordt het debat verder gevoerd ter afsluiting van deze commissievergadering.