Provincie Utrecht

Procedure behandeling Burgerinitiatief 'Stop veefabrieken Utrecht'

De commissie Ruimte, Groen en Water besprak maandag 8 november 2010 het statenvoorstel voor de procedure van behandeling van het burgerinitiatief "Stop veefabrieken Utrecht". De voorzitter benadrukte, namens de hele commissie, dat het indienen van een burgerinitiatief voor Provinciale Staten een belangrijke zaak is, die vraagt om een zorgvuldige en evenwichtige behandeling.

De commissie stemde in met de voorgestelde procedure. Dit betekent dat de indieners het burgerinitiatief in de statenvergadering van 22 november 2010 nader kunnen toelichten en dat de statenleden vragen kunnen stellen. In december zal er dan vervolgens een hoorzitting met deskundigen plaatsvinden en een werkbezoek worden georganiseerd. Daarnaast zal in december een advies van Gedeputeerde Staten worden gevraagd over de inhoud van het burgerinitiatief. In de statenvergadering van 7 februari 2011 zal vervolgens inhoudelijk besloten worden over het burgerinitiatief.

Inhoud
Met het burgerinitiatief spreken de indieners hun zorgen uit over de mogelijke komst van megastallen in de provincie, ofwel door nieuwvestiging, dan wel door bedrijfsuitbreiding. De indieners roepen de provincie op om haar ruimtelijk beleid te gebruiken om dit te voorkomen. Dit vanwege de mogelijke negatieve gevolgen van megastallen voor mens, milieu, dier en landschap.

Eigen verantwoordelijkheid
De commissie besloot niet in te gaan op het aanbod van de indieners om een bijeenkomst met sprekers en burgers te organiseren voor de Statenleden. De commissieleden vinden het een sympathiek voorstel, maar hechten aan hun eigen verantwoordelijkheid om zelf te zorgen voor de inhoudelijke afwikkeling van het burgerinitiatief, waarbij Provinciale Staten alle relevante invalshoeken en standpunten tot zijn recht moet laten komen. De werkgroep van de commissie RGW, die de behandeling voorbereidt, zal binnenkort een nader gesprek voeren met de indieners.