UMC Groningen

Grensoverschrijdende samenwerking opleiding Geneeskunde Groningen en Oldenburg

17 november 2010

De Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg, Duitsland, gaan een gezamenlijke opleiding Geneeskunde beginnen. De `European Medical School' is de eerste grensoverschrijdende Geneeskunde-opleiding in Europa. Bovendien is het de enige opleiding in Duitsland die is gebaseerd op de Bachelor/Master-structuur.

De European Medical School biedt Groningse en Oldenburgse masterstudenten geneeskunde de gelegenheid een deel van hun opleiding in respectievelijk Oldenburg en Groningen te doen. Als zij hun opleiding met succes afronden, ontvangen zij zowel een Nederlands als een Duits artsendiploma. Het Nederlandse artsendiploma is in alle Europese landen erkend en biedt Duitse afgestudeerde geneeskundestudenten de mogelijkheid zich als arts te laten registreren in het Nederlandse BIG-register voor bevoegde zorgverleners. De samenwerking biedt Groningse studenten onder meer de mogelijkheid hun coschappen in Duitsland te lopen.

De Carl van Ossietzky Universiteit gaat de bachelor- en masteropleiding ontwikkelen naar het model van het Groningse curriculum voor de opleiding tot arts (G2010). In de masteropleiding wordt onder de vlag van de European Medical School samengewerkt door beide universiteiten.

Internationalisering

De European Medical School komt voort uit een meer dan dertig jaar bestaande samenwerking tussen Groningen en Oldenburg en past in de strategie van internationalisering van de Rijksuniversiteit Groningen. Door de geografische positie van Groningen heeft de samenwerking met Oldenburg een bijzondere betekenis. De European Medical School in Oldenburg is de enige medische faculteit in de regio Noordwest Duitsland.