Gemeente Castricum

Besluitvorming Zanderij

Introductie

De gemeente Castricum heeft al jaren de ambitie om in âDe Zanderijâ de ruimtelijke kwaliteit en functionaliteit van het gebied te vergroten. Op basis van een gebiedsvisie wordt fasegewijs gewerkt aan een nadere uitwerking van projecten in het gebied. Het college van b&w heeft op 16 november 2010 besluiten genomen over de afronding van de gebiedsvisie en de uitwerking van het deel Zanderij-zuid.

Â

Verwerking inspraak en overleg

Over de visie is inspraak en overleg gevoerd. Naar aanleiding hiervan constateert het college onder andere dat het weren van doorgaand autoverkeer uit de Zanderij ongewenste effecten heeft op het traject Mient-Stationsweg-Beverwijkerstraatweg, als het knelpunt van de overweg niet is opgelost. Deze en andere conclusies over de uitvoerbaarheid van de gebiedsvisie worden terug gekoppeld aan de raad.

Â

Uitwerking Zanderij-zuid

In het gebied tussen spoorlijn, Kramersweg, Puikman en Beverwijkerstraatweg (Zanderij-Zuid), zijn concrete stappen gezet. Een nieuwe toegangsweg met extra parkeerplaatsen naar het P+R terrein is aangelegd. Ook werkt de provincie aan een plan voor een archeologisch informatiecentrum aan de Puikman. De gemeente verkoopt hiertoe de grond aan de provincie. Er is een initiatief ingediend door een groep Castricumse ondernemers om in het gebied tussen het toekomstige archeologisch informatiecentrum en de Kramersweg een bedrijfsverzamelgebouw met een diagnostisch centrum, kantoren en een hotel-restaurant te realiseren. Ter afronding van het gebied is door grondeigenaren is een initiatief ingediend voor de realisatie van 4 vrijstaande woningen, ter afronding van het gebied. Het college staat in beginsel positief tegenover deze initiatieven.

Â

Besluitvorming december 2010

Over de verkeersvraagstukken en de initiatieven in de Zanderij-zuid is nu een besluit nodig van de gemeenteraad. Het college vraagt de raad af te zien van de verkeersknip in de Zanderij zolang het knelpunt bij de spoorovergang Beverwijkerstraatweg niet is opgelost. Ook vraagt b&w de raad om instemming met verdere uitwerking van de initiatieven in de Zanderij-zuid. Dit raadsbesluit stelt het college en de initiatiefnemers vervolgens in staat om tot verder onderzoek en uitwerking over te gaan. Als eerste vervolgstap van die nadere uitwerking en onderzoek worden dan door de gemeente (in samenspraak met de initiatiefnemers) randvoorwaarden opgesteld voor die nieuwe functies. Die gaan specifiek over verkeer/parkeren, bebouwing en beeldkwaliteit/landschap. Naar verwachting kunnen die randvoorwaarden bij wijze van kaderstelling eind 1e kwartaal 2011 aan de raad worden voorgelegd.

Planning besluitvorming

Op 11 november 2010 zijn de initiatieven gepresenteerd tijdens een informatieve raadsactiviteit. Op 2 december 2010 worden de voorstellen voor de uitwerking voor de Zanderij-zuid en de verkeerskwesties besproken in de raadscarrousel. Indien de raad instemt, kan op 16 december 2010 een besluit worden genomen, waarna verdere uitwerking en onderzoek van start kunnen gaan.