Rijksoverheid


17 november 2010

Toelichting op vormgeving verlaging innovatiesubsidies

De vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft verzocht om een brief met daarin een toelichting ten aanzien van het voornemen van het kabinet om de verlaging van innovatiesubsidies te compenseren door lastenverlaging via de vennootschapsbelasting en de Wet bevordering speur! en ontwikkelingswerk. Het verzoek werd mij toegezonden op 9 november onder het kenmerk 2010Z16066/2010D43543. Met deze brief kom ik tegemoet aan dat verzoek.
In het Regeerakkoord heeft het kabinet aangekondigd de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te versterken met een vernieuwd beleid ter bevordering van innovatie en ondernemerschap. De contouren hiervan zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt en in 2011 zal het kabinet dit nieuwe beleid vastleggen in een nota bedrijfslevenbeleid.
Voor het ondernemerschaps! en innovatiebeleid wil het kabinet komen tot meer focus en massa in subsidies. Subsidies worden herijkt, gebundeld en vereenvoudigd en alleen bewezen effectieve subsidies worden nog verstrekt. Dit zal tevens leiden tot een inkrimping van de uitvoering van het beleid. Een deel van de innovatiesubsidies zal worden verstrekt via een revolverend fonds. Bij succes vloeit een deel van de middelen terug naar het fonds. Bepaalde succesvolle subsidies (zoals de IPC's) zullen blijven bestaan, maar tegelijkertijd is sprake van een forse vermindering van het aantal en de omvang van (met name thematische) subsidieregelingen.
Het kabinet is voornemens de verlaging van subsidies voor innovatie en ondernemingsklimaat te compenseren door lastenverlaging via de vennootschapsbelasting (Vpb) en de Wet bevordering speur! en ontwikkelingswerk (WBSO). Aanvullend wordt ook de lastenverzwaring als gevolg van de verhoging van de assurantiebelasting teruggesluisd via de Vpb en de WBSO. Voordelen van deze fiscale regelingen zijn de lage administratieve lasten voor bedrijven en lage uitvoeringskosten bij de overheid.

In het Belastingplan 2011 heeft het kabinet reeds het voorstel gedaan om, als gevolg van de verhoging van de assurantiebelasting, de afdrachtvermindering voor speur! en ontwikkelingswerk met ¤ 60 mln te intensiveren. Voor 2012 zal het kabinet een integrale afweging maken van de invulling van de compensatie voor het bedrijfsleven. In de vormgeving wordt bijzondere aandacht gegeven aan de betekenis voor het ondernemings!, R&D! en innovatieklimaat. De voortgang van de nieuwe beleidsinzet zal onderdeel uitmaken van de nota bedrijfslevenbeleid. (w.g.) drs. M.J.M. Verhagen
Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie