Gemeente Alkmaar


Aangepast bouwplan YXIE komt tegemoet aan bezwaren

Alkmaar, 17 november 2010

Het bouwplan voor YXIE, het nieuwe cultuurcomplex aan het Doelenveld, wordt kleiner. De plattegrond van het gebouw wordt aangepast en de bouwhoogte wordt lager. Een en ander gaat niet ten koste van de gebruiksmogelijkheden. `De zoektocht naar ruimte heeft veel opgeleverd. Zoveel dat het programma van YXIE intact blijft. Alles blijft erin. Dat is voor mij de grootste winst. Net als het feit dat we er ook nog eens openbare ruimte bij krijgen en de negatieve effecten voor omwonenden veel minder zijn.' Cultuurwethouder Wim van Veen is duidelijk in zijn nopjes met het B&W-besluit om het advies van de ingeschakelde externe adviseur over te nemen. Binnen de contouren van dit besluit wordt het ontwerp van het nieuwe complex verder uitgewerkt. YXIE biedt ruimtes voor film (drie zalen), theater, multifunctioneel gebruik en horeca.

Op korte termijn is er een informatieavond voor omwonenden. Ook voor de gemeenteraad volgt een bijeenkomst over het gewijzigd plan. Tijdens beide sessies worden de uitkomsten van een recent gehouden onderzoek bekend gemaakt. Daarbinnen had extern adviseur Pieter van der Hulle intensief contact met gebruikers (Stichting Provadja en Stichting Lucebert), de historische vereniging Alkmaar, omwonenden en andere belanghebbenden.

Meer privacy, minder schaduwwerking
In het onderzoek was kritische aandacht voor volumes van de verschillende paviljoens (hoogte en breedte). Ook is goed gekeken naar de bezwaren, vooral van omwonenden en de historische vereniging, over de plek van diverse functies. De uitkomsten laten zien dat de nieuwbouw, qua hoogte en omvang, ook kleiner kan. De afstand van de bebouwing tot de woningen aan de Koningsweg wordt een stuk groter. Ook is er geschoven met functies in de verschillende paviljoens. Dit betekent voor omwonenden meer privacy en minder schaduwwerking. Daarmee wordt aan veel oorspronkelijke bezwaren tegen het plan tegemoet gekomen.

Veel aandacht voor participatie
Het ontwerp voor het gebouw en de openbare ruimte wordt nog verder uitgewerkt Daarbij wordt ook gekeken naar de inpassing van de gevel van de school aan de Doelenstraat. In het nieuwe plan is, met uitzondering van de gevel, geen ruimte meer voor de school. De bestaande gevel moet wel passen binnen het gevelbeeld van de Doelenstraat. In het traject rond het nieuwe ontwerp zal veel aandacht zijn voor participatie van alle betrokkenen. `Die willen we voortaan meer meenemen in onze plannen. We hebben de positieve effecten daarvan gezien in het traject met Pieter van der Hulle. Dat heeft voor de nodige goodwill gezorgd en leidde tot een beter plan,' stelt wethouder Van Veen.

Volgorde uitvoering werkzaamheden aangepast
De volgorde in werkzaamheden is aangepast. Eerst wordt - vóór juli 2011
- gestart met aanpak van het bestaande Doelencomplex. Pas daarna start de nieuwbouw. Streven is om eind 2013 het nieuwe YXIEcomplex op te leveren. Voor een en ander is nog wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De insteek is om de gemeenteraad het bestemmingsplan Doelenveld Carré op 13 januari 2011 gewijzigd te laten vaststellen om het alternatieve plan planologisch mogelijk te maken. De kosten voor het nieuwe plan dienen binnen het taakstellend budget te blijven.

Bekijk hier Planopzet 1 volumeverschuiving advies Bekijk hier Planopzet 2 buitenruimte advies
Bekijk hier Planopzet 3 footprint oud nieuw