Woningcorporatie Ymere

Corporaties luiden noodklok voor jongeren met problemen

17-11-2010

Gemeente Amsterdam brengt aantal plekken terug van 300 naar 80. Samenwerkende corporaties verbaasd over bezuiniging op succesvolle programma's voor kwetsbare doelgroep.

De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren te weinig geld uit voor hulp aan kansrijke jongeren die door omstandigheden in de problemen zijn geraakt en daardoor grote moeite hebben om hun opleiding voort te zetten.

In een brief aan wethouder Asscher luiden Amsterdamse woningcorporaties de noodklok voor enkele honderden gemotiveerde jongeren die hiervan de dupe zullen worden. De corporaties leggen zich er niet bij neer dat deze groep zich voortaan zonder diploma moet zien te redden.

Ambities bijgesteld
Wethouder Asscher liet de corporaties deze week weten dat de gemeente niet langer de ambitie heeft om dit probleem structureel aan te pakken, vanwege de financiële problemen van de gemeente.

De gemeente was van plan jaarlijks de hulpverlening te financieren voor ruim 300 gemotiveerde jongeren met problemen, indien corporaties voor hun huisvesting zouden zorgen en de ROCs alles zouden doen wat binnen de schoolmuren nodig was. Daarom hebben woningcorporaties en welzijnsinstellingen diverse succesvolle methodes en programmas ontwikkeld. Er zijn daarvoor zelfs speciale gebouwen in aanbouw.

Nu blijkt tot hun verbazing dat de gemeente voor 2011 slechts hulpverlening wil regelen voor maximaal 80 jongeren. Wat de langere termijn betreft, is zelfs nog onduidelijk of dat blijvend is.

80 plekken veel te weinig
De corporaties laten weten dat zij 80 plekken veel te weinig vinden gezien de grootte van de doelgroep. Die bestaat uit vele honderden Amsterdamse jongeren, ieder met eigen problemen die het afronden van een opleiding ernstig kunnen belemmeren. Zij begrijpen dat er bezuinigd moet worden, maar door eerder gemaakte afspraken zijn diverse voorzieningen getroffen.

Zo bouwt Eigen Haard momenteel in stadsdeel Nieuw-West een complex waar 72 jongeren gehuisvest worden en waar zij via het leerwerkbedrijf een opstapje krijgen naar de arbeidsmarkt. In Nieuw-West is de behoefte aan hulpverlening aan gemotiveerde jongeren met problemen namelijk groot. De corporaties willen dat op zn minst ook deze 72 plekken beschikbaar komen voor de doelgroep.

Overal in Amsterdam
Het gaat om preventieve hulpverlening aan gemotiveerde jongeren van 18 tot 26 jaar die door omstandigheden in de knel komen in hun studie- en woonsituatie. Dankzij wonen-leren-werken-projecten (WLW) lukt het deze jongeren wél om een diploma (of startkwalificatie) te behalen.

De samenwerking van de woningcorporaties Stadgenoot, Ymere, Rochdale, Eigen Haard en de Alliantie met diverse welzijnsorganisaties en de ROCs resulteert in WLW-projecten verspreid over heel Amsterdam.

Zo biedt het werkhotel in Bos en Lommer aan 40 jongeren een plek. In de Daniël Stalperstraat in stadsdeel Zuid krijgen 22 jongeren de nodige begeleiding. In Zuidoost is het project Kamers met Kansen waar 32 jongeren in de flat Florijn onderdak hebben gevonden en worden begeleid. Verspreid over diverse buurten in Amsterdam Nieuw-West hebben 10 jongeren via WOW een dak boven hun hoofd.

Deze verschillende initiatieven bieden nieuwe kansen aan jongeren met problemen thuis, op school en/of werk. In een positieve omgeving krijgen zij individuele coaching om zelf hun problemen op te lossen en een startkwalificatie te behalen.

Preventief
Het concept wonen-leren-werken is een internationaal beproefd totaalconcept voor jongeren met potentie die door omstandigheden dreigen af te glijden of voortijdig school te verlaten. Het is de ketenbenadering die het concept zo succesvol maakt; de combinatie van disciplines, huisvesting door woningcorporaties, het onderwijs en stageplekken door de ROCs en de ambulante begeleiding door welzijn-/ zorgaanbieders.