Gemeente Breda

Parkeerplaatsen voor kantoorlocatie Westerhage

Er komen 127 extra parkeerplaatsen in het kantorengebied Westerhage, Haagse Beemden, op de locatie van het voormalig Rijkswaterstaat HSL-districtskantoor aan de Elleboog.

De Gemeente Breda wil hiermee de parkeerdruk te verlichten in het gebied aan de Hoge Mosten, Lage Mosten en Westbroek. De Gemeente legt de parkeerplaatsen aan en verhuurt deze voor 10 jaar. De huuropbrengst dekt de aanlegkosten.
âOm de komst van nieuwe bedrijven te stimuleren, is het belangrijk het knelpunt parkeren zoveel mogelijk op te lossen. Parkeerruimte vergroot de mogelijkheid van het verhuren van vrijkomende kantoren en daar lever ik graag een bijdrage aanâ, volgens Bob Bergkamp, wethouder Grondzaken.

Wildparkeren in Westerhage
Bij de ontwikkeling van het kantorengebied Westerhage is de parkeernorm volgens het vestigingsbeleid (het ABC-locatiebeleid) van het Rijk aangehouden. Het Rijk stimuleerde zoveel mogelijk het gebruik van het openbaar vervoer en bracht tegelijkertijd de parkeercapaciteit terug. Dit rijksbeleid is losgelaten.
Door de aanleg van 127 parkeerplaatsen is de directe parkeerdruk opgelost. Op dit moment parkeren dagelijks ongeveer 60-70 medewerkers en bezoekers hun autoâs op trottoirs, in de bermen en langs de weg. Afgezien van de uitstraling van het gebied als gevolg van âwildâparkeren, heeft dit gevaarlijke situaties en slechte bereikbaarheid van de kantoren tot gevolg. Het optreden van de politie om foutparkeerders te bekeuren, leidt tot frustraties. Een ander nadelig effect is dat het parkeerterrein voor het NS-station Prinsenbeek vol is waardoor treinreizigers hun auto hier niet kunnen parkeren.

Ontwikkeling kantorengebied Westerhage
De kantoorlocatie Westerhage heeft zich ontwikkeld als een internationale kantorenzone met bedrijven als Dockwise, General Motors, Citibank, Kinesis Pharma en Toshiba. Dit gebied langs de A16 is een vestigingsplaats voor met name (inter)nationale bedrijven die hun Benelux-hoofdkantoor in Breda hebben gevestigd. Juist om interessant te blijven voor nieuwe bedrijven is het belangrijk te investeren in de uitstraling en bereikbaarheid van de locatie.

Planning
Na goedkeuring door de Gemeenteraad in december en rekening houdend met het weer kan medio januari 2011 gestart worden met de aanleg van de parkeerplaatsen. Op basis van deze planning kunnen de parkeerplaatsen begin april 2011 in gebruik nemen.

Breda, 17 november 2010