Gemeente Breda

Breda versobert voorzieningen armoedebeleid

College blijft investeren in initiatieven voor kinderen

Breda versobert de mogelijkheden van de BredaPas, de Regeling Duurzame Gebruiksgoederen voor 65+ers, de collectieve ziektekostenverzekering en de individuele toekenningen. Voor de meest kwetsbare groepen blijft het armoedebeleid gehandhaafd.

Voor nieuwe initiatieven voor kinderen, die worden gekoppeld aan de BredaPas of bijstand in natura voor kinderen, stelt het college ⬠150.000,- ter beschikking. De versoberingen zijn verwerkt in de gewijzigde Beleidsregels Bijzondere Bijstand, die vanaf 1 januari 2011 in werking treden.

De bestaande voorzieningen die in aanmerking komen voor een korting met de BredaPas zijn er op gericht om participatie in de samenleving te bevorderen. Een aantal basisvoorzieningen, zoals lidmaatschap op sportverenigingen, zwemlessen, scouting, ijsbaan, Nieuwe Veste, aanverwante culturele activiteiten, kleedgeld voor sport, kinderactiviteiten, kortingen op activiteiten voor ouderen en de ouderbijdrage voor peuterspeelzalen, blijft bestaan. De âluxereâ voorzieningen, waaronder korting op BN/DeStem en Chassé Theater, komen te vervallen. Ook het aantal dagtochten, die de gemeente jaarlijks met de BredaPas organiseert, wordt beperkt.

De Regeling Duurzame Gebruiksgoederen voor 65+ers blijft toegankelijk voor inwoners die langdurig (3 jaar of langer) een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm ontvangen en een vermogen onder de vermogensgrens van de Wet werk en bijstand hebben. Voor die duurzame goederen verlaagt de gemeente de bijdrage van ⬠250 naar ⬠125,- per jaar. Het verstrekken van deze bijstand is geen wettelijke verplichting maar een keuze van het college.

Het contract met CZ voor een collectieve ziektekostenverzekering blijft gehandhaafd. Hierdoor blijven deelnemers profiteren van een collectiviteitskorting. De gemeente versobert wel op het maandelijks verstrekte deel voor de aanvullende premie door deze af te schaffen.

De versobering op individuele toekenningen heeft betrekking op het afschaffen van de draagkrachtberekening, de bijstandsverlening bij budgetbeheer bij schuldhulpverlening en de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Daarnaast versobert de gemeente op duurzame gebruiksgoederen en kosten van inrichting van woningen. Een extra voorwaarde bij toekenning van duurzame gebruiksgoederen is dat het aan te schaffen apparaat energiezuinig is; één van de uitgangspunten van het Bredaas klimaatbeleid. Breda is de eerste gemeente die dit heeft geregeld in de bijzondere bijstand.

Deze versobering is een uitvoering van het coalitie-akkoord dat meer eigen verantwoordelijkheid van de burger vraagt. Vanaf 2011 wordt bij iedere aanvraag voor bijzondere bijstand de verantwoordelijkheidsladder toegepast, waarbij de burger moet aantonen dat hij de gemaakte kosten niet zelf op kan brengen. De Gemeente Breda blijft uiteraard volop rekening houden met persoonlijke omstandigheden en blijft de mensen ondersteunen die het hard nodig hebben. Bij voorkeur doen de gemeente dat door mogelijkheden te creëren om mensen aan een baan te helpen. Maar wanneer het noodzakelijk is, blijft ook in de toekomst de bijzondere bijstand als laatste vangnet hulp bieden.

Breda, 17 november 2010