Tweeluik Nederlandse tradities en trends

17/11/2010 14:44

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Tweeluik Nederlandse tradities en trends

'Gewoonten en gebruiken worden in sterke mate bepaald door mode en trends. Tegelijkertijd is er behoefte aan houvast, aan kennis van onze roots om goed te kunnen functioneren in onze samenleving.' Aan het woord is Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en redacteur van twee nieuwe boeken over alledaagse tradities en gewoonten. De boeken zijn uitgegeven door Waanders.

Bij Uitgeverij Waanders verschenen twee boeken over alledaagse cultuur in Nederland: Nederlanders vieren feest en Typisch Nederland. Hoewel de boeken los van elkaar zijn te lezen, vormen ze samen een aantrekkelijk tweeluik over Nederlandse tradities en trends in heden en verleden. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het landelijk instituut voor het immateriële erfgoed, werkte mee aan de totstandkoming, evenals het Nederlands Openluchtmuseum en het Meertens Instituut.

In Nederlanders vieren feest komen alle belangrijke Nederlandse feestdagen aan bod. Niet alleen Sinterklaas (volgens recent onderzoek de populairste traditie van dit land), kerst en koninginnedag, maar ook carnaval en nieuwjaar. De auteurs bespreken op aansprekende manier de ontstaansgeschiedenis en betekenis van de feesten. Het gaat dus over de achtergronden van feesten. Daarbij hebben de auteurs ook oog voor de mythevorming, waarbij aan sommige feesten een veel oudere betekenis wordt toegekend.

Typisch Nederland beschrijft Nederlandse tradities in heden en verleden aan de hand van een aantal thema's. Zo gaat het over kinder- en jeugdcultuur, maar ook over de omgang met taal, geloof en vrije tijd. Verrassend accenten zijn de hoofdstukken over lichaam en erotiek, die eveneens een alledaagse invalshoek kennen. Een groot aantal afbeeldingen maakt ook van dit boek een lust voor het oog.

Nederlanders vieren feest en Typisch Nederland kwamen tot stand onder de redactie van Johan de Bruijn, Cor van der Heijden, Stijn Reijnders en Ineke Strouken.


- Nederlanders vieren feest (isbn 978 90 400 7734 7; 224 pagina's)


- Typisch Nederland (isbn 978 90 400 7739 5; 352 pagina's)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.waanders.nl