Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin brengt werkbezoek aan Maasvlakte 2

Hare Majesteit de Koningin heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan Maasvlakte 2. De Koningin heeft zich laten informeren over het economisch herstel van de haven en de aanleg van de Maasvlakte 2. Aansluitend heeft de Koningin het nieuwe land bezocht.

Het werkbezoek startte met een gesprek met ir. drs. H.N.J. Smits, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam en ing. R. Paul, directeur projectorganisatie Maasvlakte 2. Er werd gesproken over het economische herstel in de haven na de crisis en de voortgang van de aanleg van Maasvlakte 2. Aansluitend bezocht de Koningin het nieuw opgespoten land en liet zich informeren over de bouw van de kade voor de eerste containerterminal en de aanleg van de zeewering. Voor de aanleg van deze wering worden 20.000 blokken van 40 ton per stuk hergebruikt die afkomstig zijn uit de oude zeewering van de Maasvlakte.

Dit landaanwinningsproject maakt Nederland 2.000 ha groter en is van belang voor de toekomst van de Nederlandse economie. In september 2008 is gestart met de werkzaamheden. In 2009 is het eerste nieuwe land uit het water verrezen en in 2013 moeten schepen kunnen afmeren in de nieuwe havens.

De Koningin onthulde 28 april 2009 de namen van de toekomstige havens op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam, te weten Prinses Amaliahaven, Prinses Alexiahaven en Prinses Arianehaven.