Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-11-16

10 november 2010


* Wijkontwikkelingsplan Overwhere

* Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2011
* Belastingverordeningen 2011

* Nieuw bestemmingplan bedrijventerreinen
* Tijdelijk stedelijk jongerencentrum in Villa Clementine
* Snel en goedkoop trouwen in Purmerend

Wijkontwikkelingsplan Overwhere

De raad heeft in het kader van de stedelijke vernieuwing opdracht gegeven dat voor elke wijk in Purmerend een wijkontwikkelingsplan opgesteld moest worden. Het plan moest zich richten op het behouden of verbeteren van de kwaliteit van de woon- leefomgeving. Voor de Purmer-Noord en Wheermolen zijn al wijkontwikkelingsplannen vastgesteld. Nu biedt het college het wijkontwikkelingsplan Overwhere ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Het plan kwam tot stand samen met bewoners, ondernemers woningcorporaties en samenwerkingspartners die in de wijk actief zijn. De cliëntenraden Wmo en Werk en Inkomen en de wijkkerngroep Overwhere adviseerden positief en waren vooral te spreken over het betrekken van bewoners en belanghebbenden bij de totstandkoming ervan. Het wijkontwikkelingsplan Overwhere is zo opgesteld dat de daaruit te volgen acties binnen het bestaande beleid en financiële kaders vallen.

Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2011

Het college stelt voor om de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2007 in te trekken en biedt de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2011 ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Reden van het opstellen van een gewijzigde verordening ligt in het feit dat er jurisprudentie is uitgesproken over onderdelen van de verordening 2007. Tevens is er in de nieuwe verordening een aanpassing van beslistermijnen opgenomen en de mogelijkheid tot het opleggen van een eigen bijdrage in meerdere situaties. De Wmo Cliëntenraad heeft advies uitgebracht over de nieuwe verordening.

Belastingverordeningen 2011

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de verordeningen OZB (Onroerende zaakbelastingen) 2011, RZB (Roerende zaakbelastingen) 2011, Precariobelasting 2011, scheepvaartrechten 2011 en legesverordening 2011/1 vast te stellen. Alle woningen en niet-woningen zijn opnieuw voorzien van een actuele WOZ- waarde. Deze WOZ-waarde is de grondslag voor de heffing van de Onroerende Zaakbelastingen (OZB). Daarvoor zijn nieuwe heffingspercentages vastgesteld. Deze zijn iets hoger dan vorig jaar. De percentages gelden ook voor de Roerende Zaakbelastingen (RZB).

De leges voor reisdocumenten blijven vrijwel gelijk. Het tarief voor het rijbewijs blijft voorlopig nog ongewijzigd. De leges voor de omgevingsvergunning worden verhoogd met het inflatiepercentage van
1,5%. De tarieven voor passantengeld voor de recreatievaart worden sterk verhoogd. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar de tariefstelling van omliggende gemeenten. De precarioverordening ten slotte wordt aangevuld met een tarief voor een 'ééndagsevenement', waardoor voor dergelijke evenementen een lager tarief kan worden berekend.

Nieuw bestemmingplan bedrijventerreinen

Alle gemeenten hebben de plicht om eens in de tien jaar hun bestemmingsplannen te herzien. Zo moet ook voor de Purmerendse bedrijventerreinen De Koog, Baanstee- Oost en West een nieuw bestemmingsplan opgesteld worden. Daartoe is een nota van uitgangspunten opgesteld die te vatten is in een aantal regels. Het bestemmingsplan wordt qua bebouwingsmogelijkheden flexibel opgezet met zo min mogelijk beperkingen. De terreinen zijn in principe bestemd voor bedrijven die niet goed ruimtelijk inpasbaar zijn in een gemengde omgeving. Andersoortige functies worden beperkt toegestaan. Verder is er in de nieuwe plannen geen ruimte voor nieuwe bedrijfswoningen. De gemeente legt het concept van het nieuwe bestemmingsplan te zijner tijd voor aan de ondernemersverenigingen. In deze fase van planvorming wordt nog niet nader ingegaan op eventuele vestiging van perifere en grootschalige detailhandel. Het college gaat akkoord met deze uitgangspunten en stuurt deze ter kennisname naar de gemeenteraad

Tijdelijk stedelijk jongerencentrum in Villa Clementine

Het college van B&W stemt in met de tijdelijke huisvesting van meerdere jongerenvoorzieningen in Villa Clementine aan de Plantsoengracht 8 in het centrum van Purmerend. De jongerencentra Buzz Home, Com-ic, de Kern en de straathoekwerkers van stichting Streetcornerwork hebben een nieuw onderkomen nodig. Villa Clementine biedt een mooie kans om de genoemde organisaties te huisvesten en jongerenactiviteiten te concentreren in de binnenstad. Dit voornemen is in overeenstemming met de doelstelling een stedelijk jongerencentrum voor de oudere jeugd te realiseren, zoals opgenomen in het coalitieakkoord 2010-2014.
Het college besluit ook het gebruik van het Witte Huis door jongerensociëteit De Duiventil te beëindigen. Als alternatief wordt het vrijgevallen pand van Com-ic aangeboden.
Voorts besluit het college het pand het Witte Huis te vervreemden.

Snel en goedkoop trouwen in Purmerend

In Purmerend zou het vanaf 2011 mogelijk moeten zijn om snel en tegen een gereduceerd tarief te trouwen, dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.
Voor het kosteloze huwelijk is op dinsdagochtend inmiddels een wachtlijst van vijf maanden ontstaan. Daarnaast geven stellen met enige regelmaat aan geen prijs te stellen op een grote plechtigheid. Wel vinden zij het belangrijk elkaar in een stijlvolle omgeving officieel het jawoord te geven. Tot slot heeft navraag bij andere gemeenten geleerd dat de huwelijksvoltrekking met verkorte ceremonie succesvol is.
In Purmerend is dit straks mogelijk op maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Het tarief voor dit huwelijk wordt via de legesverordening voorgelegd aan de gemeenteraad.