Gemeente Purmerend

Voorlopig geen inzameling kunststof

17 november 2010

Meest efficiënte manier van inzamelen nog onduidelijk - Op dit moment zamelt de gemeente Purmerend kunststof niet apart in bij de huishoudens. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om dit voorlopig ook niet te gaan doen. Inwoners kunnen hun kunststofverpakkingen wel inleveren bij de milieustraat.

Onzekere rijksbijdrage
Hiervoor zijn een aantal redenen. Het voormalige ministerie van VROM, de VNG en Nedvang hebben een raamovereenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over de inzameling van kunststof tot eind 2012. Hiermee kunnen gemeenten die kunststof inzamelen een vergoeding krijgen voor deze inspanning. Wat er gebeurt met de raamovereenkomst na 2012 is onduidelijk. Daarnaast wordt de verpakkingsbelasting die zorgt voor de rijksbijdrage, kijkend naar het huidige regeerakkoord, na 2013 (waarschijnlijk) beëindigd.

Efficiënte scheidingsmethode
Het 'brongescheiden' inzamelen (huis aan huis of in containers) is een beproefde methode. Een aantal gemeenten heeft gekozen voor een nieuwe techniek: het scheiden van kunststof uit huishoudelijk afval (nascheiden). Op dit moment is nog niet duidelijk hoe succesvol deze methode is. Nu beginnen met de gescheiden inzameling van kunststof terwijl nascheiding straks mogelijk een betere oplossing is, is risicovol. Dit kan betekenen dat gemaakte keuzes moeten worden teruggedraaid. Totdat er meer duidelijkheid is over deze onzekerheden, blijft in Purmerend de huidige situatie ongewijzigd.