Ministerie van Defensie

Rol vrouwen in vredesoperaties centraal op seminar

17 november 2010, 15.10 uur

Het is van belang het genderperspectief in vredesoperaties te benadrukken. Dit concludeerde minister Hans Hillen vandaag op de Marinekazene in Amsterdam.

Daar opende hij het tweedaags symposium over de rol van vrouwen in conflictsituaties en vredesprocessen. Hij zei verder dat het betrekken van vrouwen in vredesoperaties cruciaal is en dat hun meerwaarde zich overduidelijk bewijst. "Over de hele wereld spannen dappere vrouwen zich in om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van hun land", aldus Hillen.

Genderbewustzijn

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het tienjarig bestaan van VN Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. De minister pleitte voor meer zogenoemd (inter)nationaal genderbewustzijn in de militaire opleiding en meer vrouwen in alle rangen.

Actieplan

De minister refereerde ook aan het Nationaal Actieplan 1325 dat Nederland in december 2007 lanceerde als uitvloeisel van de VN Veiligheidsresolutie. De resultaten daarvan zijn hoopgevend. Het Nederlandse plan vond navolging in 22 landen.

Adviseur

Nederland leverde ook de eerste genderadviseur voor de ISAF-missie in Afghanistan. Luitenant-ter-zee Ella van den Heuvel droeg op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul essentieel bij aan het genderbewustzijn. In de Afghaanse hoofdstad legde de marineofficier namens ISAF daarnaast blijvende contacten met belangrijke vrouwenorganisaties.

Spanje

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie van Nederland en Spanje organiseren het symposium. De Spaanse staatssecretaris van defensie, Vicente Salvador Centelles, is een van de aanwezigen.

Verwijzingen

* Toespraak minister gendersymposium op marinekazerne in Amsterdam * Toespraak | 17 november 2010 | pdf, 5 pagina's, 19 KB

Zie het origineel