Gemeente Zwolle

Zwolle ondersteunt in 2011 tientallen evenementen

Zwolle trekt het komende jaar ruim een half miljoen euro uit om evenementen in de stad te ondersteunen. Door de bijdrage worden tientallen publieksactiviteiten, van Ballonspektakel tot Zwolle Wereldstad, in 2011 mogelijk gemaakt.

Naast een financiële bijdrage stelt de gemeente de evenementen ook (gratis) praktische ondersteuning ter beschikking. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van afzettingen en het verplaatsen van straatmeubilair als fietsenrekken en verkeersborden.

Levendige woonplaats

Wethouder Cees Berkhout is duidelijk over waarom Zwolle bijdraagt aan een groot aantal evenementen: "We willen door het ondersteunen van evenementen in de stad niet alleen Zwollenaren een levendige woonplaats bieden, maar ook echt inhoud geven aan de provinciale en regionale hoofdstad die we zijn. Dat versterkt onze aantrekkingskracht nog meer."

"Een aantal van deze evenementen zet Zwolle ook landelijk op de kaart. Dat de activiteiten, zoals onderzoek laat zien, ook tot extra bestedingen bij onze horeca en detailhandel leiden, is natuurlijk ook belangrijk."

Om te zorgen dat ook nieuwe evenementen een kans krijgen om een plek te veroveren op de Zwolse evenementenkalender is er bij de verdeling van de bijdrages extra budget voor nieuwe, veelbelovende initiatieven en evenementen die Zwolle - uiteindelijk - (boven)regionaal op de kaart kunnen zetten.

Keuze

Organisatoren van evenementen kunnen elk jaar een geldelijke bijdrage vragen aan de gemeente. Als er meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, beoordeelt een werkgroep van de gemeente welke activiteiten het meest in aanmerking komen voor een bijdrage.

Die keuze gebeurt aan de hand van duidelijke criteria. Is een organisator het niet eens met de keuze die de gemeente maakt, dan kan hij of zij een zienswijze indienen. Uiteindelijk bepalen burgemeester en wethouders welke evenementen op een bijdrage mogen rekenen. Dit is nu gebeurd.

Naast de tientallen evenementen die een subsidie krijgen, krijgen de Boekenmarkt en de Blauwvingerdagen - zij vroegen geen geldelijke bijdrage - praktische ondersteuning in de vorm van gemeentelijke dienstverlening.