Gemeente Alkmaar


Regionale samenwerking: afvalinzameling en openbare ruimte

Alkmaar, 17 november 2010

Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk ondertekenen intentieverklaring

Woensdag 17 november ondertekenden Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk een intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van afvalinzameling en beheer van de openbare ruimte. De verantwoordelijke wethouders Nagengast (Alkmaar), Binnendijk (Heerhugowaard) en Overzier (Langedijk) gaven met de ondertekening de start voor een gezamenlijk onderzoek naar de voor- en nadelen van samenwerking. Schaalvergroting dient te leiden tot meer efficiëntie, delen van kennis en kostenbesparing.

Intergemeentelijke samenwerking is een belangrijk onderwerp. Gemeenten zoeken actief naar samenwerking voor gemeenteoverstijgende (regionale) vraagstukken. Op deze manier willen de gemeentes in Noord-Holland Noord zich als regio veel krachtiger op de kaart zetten en willen hierdoor feitelijk verbeteringen realiseren om bedrijvigheid aan te trekken, steun van andere overheden te krijgen en om het voorzieningenniveau op het gewenste peil te houden.

Kostenbesparing
Met de zorg voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte is een aanzienlijk budget gemoeid. Het beheer en onderhoud heeft daarbij betrekking op onder meer water, wegen, kunstwerken, riolering, verkeersvoorzieningen, groenvoorziening, openbare verlichting, afvalverwijdering en reiniging.

De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk krijgen de komende jaren te maken met bezuinigingen. Regionale samenwerking bij afvalinzameling en de uitvoering van beheer van de openbare ruimte kan daarbij mogelijk een bijdrage leveren. Schaalvergroting door regionale samenwerking kan een middel zijn om de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte verder te optimaliseren.