Gemeente Maassluis

Avenier jeugd- en opvoedhulp niet naar Maassluis

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten om Avenier jeugd- en opvoedhulp (voorheen Jongerenhuis Harreveld) geen toestemming te geven voor huisvestingsmogelijkheden in Maassluis en hen te laten uitwijken naar Sassenheim. Deze beslissing van de regering is dinsdagmiddag 16 november 2010 aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis bekend gemaakt. De gemeenteraad is hierover diezelfde avond geïnformeerd tijdens de raadsvergadering.

Burgemeester Karssen betreurt de beslissing van de regering. De gemeente Maassluis heeft veel inzet getoond om jongeren met gedragsproblemen uit de regio, een tijdelijke plek in een gesloten jeugdinstelling in Maassluis te kunnen bieden. Nadat een tijdelijke locatie in de Kapelpolder niet mogelijk bleek, was de wens om een definitieve locatie van Avenier op bedrijventerrein De Dijk aan de Nieuwe Waterweg te realiseren. Hiervoor hebben Avenier en de gemeente Maassluis op 5 oktober 2010 een grondreserveringsovereenkomst getekend. Het college zal alle moeite doen om een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten voor deze ondernomen initiatieven in Maassluis bij de regering te verhalen.

Avenier is een jeugdzorginstelling waar jongeren met ernstige gedragsproblemen terecht kunnen. Zij wonen in de instelling. Samen met de pedagogisch medewerkers en hun ouders werken de jongeren aan hun toekomst. Het dagelijkse leven vindt plaats op een leefgroep, waar de basiszorg bestaat uit verzorging en opvoeding. De jongeren gaan overdag gewoon naar school. Voor hun specifieke problemen volgen zij, als dat nodig is, training en therapie. Het streven was om een locatie van Avenier op bedrijventerrein De Dijk te realiseren. Deze werklocatie zou naast ondersteuning, verzorging en scholing voor jongeren en hun ouders ook werkgelegenheid opleveren voor Maassluis.

Naast Avenier jeugd- en opvoedhulp hebben de bedrijven Thom H. van der Boon, Thermen de Waterweg en Uitvaart Rijkeboer op 5 oktober jl. een grondreserveringsovereenkomst met de gemeente getekend voor de werklocatie De Dijk langs de Nieuwe Waterweg. In deze reserveringsovereenkomsten wordt voor deze bedrijven een perceel grond gereserveerd op het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein De Dijk. Tijdens de looptijd van de reservering onderzoeken de bedrijven en de gemeente samen of vestiging van het bedrijf op De Dijk ruimtelijk en financieel een haalbare kaart is.

Meer informatie over de plannen voor werklocatie De Dijk staat op www.dedijk.info.