Nederlandse Taalunie

Jarige Taalunie brengt landen samen waar Nederlands te horen is

Den Haag/Brussel, 17 november 2010

Ter gelegenheid van haar dertigste verjaardag brengt de Nederlandse Taalunie in Brugge voor de allereerste keer alle landen bijeen waar het Nederlands een rol speelt. Beleidsmakers uit deze landen gaan op zoek naar samenwerking om de positie van het Nederlands in de wereld te verstevigen. In dat proces speelt de jeugd een belangrijke rol.

'De toekomst van onze taal hangt af van de jongeren. Ik heb daar het volste vertrouwen in, want ik ken hun enthousiasme voor taal,' zei algemeen secretaris Linde van den Bosch bij de voorstelling van het feestprogramma. Ze vindt het belangrijk dit enthousiasme voor taal zo veel mogelijk kansen te geven. Daarom nodigde de Taalunie voor haar verjaardag, op 19 en 20 november in Brugge, vooral jeugdige creatieve taalgebruikers uit. Het thema van het feest is: Nederlands, wereldtaal!

In de cultuurwerkplaats Het Entrepot treden jongeren uit Nederland, Vlaanderen en Suriname voor elkaar op met diverse uitingen van taal: lied, poëzie, cabaret en humor. Daarna opent de Belgische prinses Mathilde een eigentijdse website voor jongeren: De Wereld Van De Nederlandse Taal (www.dwvdnt.org).

Internationale top
Voorafgaand aan het feestelijke gedeelte vindt de allereerste Internationale top van het Nederlands plaats. Taalunieleden Nederland, Vlaanderen en Suriname overleggen met vertegenwoordigers uit Aruba, Curaçao en Zuid-Afrika over mogelijke vormen van samenwerking.

Tegelijk met de viering presenteert de Nederlandse Taalunie haar jaarlijkse krant over taal. Taalpeil 2010 handelt over het Nederlands in de wereld en wordt verspreid op een half miljoen exemplaren in Nederland, Vlaanderen en Suriname. In de krant worden de resultaten toegelicht van een enquête waarin de Taalunie peilt naar de visie van Nederlandstaligen op het Nederlands vandaag en in de toekomst. Ook het boek Nederlandse woorden wereldwijd, van dr. Nicoline van der Sijs (uitg. Sdu), wordt speciaal bij deze gelegenheid ten doop gehouden.

Het feestprogramma in een notendop

* vrijdag 19 november: ontvangst van alle gasten in het Brugse stadhuis (besloten).

* zaterdagochtend 20 november: Top van het Nederlands, met de bewindspersonen in de conferentiezaal van het Brugse stadhuis. Parlementsleden, Raadsleden en (buitenlandse) gasten plegen afzonderlijk overleg (besloten).

* zaterdag 20 november 12.00 uur: persconferentie over de bereikte resultaten in de Gotische Zaal van het Brugse stadhuis.
* zaterdag 20 november 14.00 uur, Het Entrepot: Taalfeest voor de jeugd, in aanwezigheid van H.K.H. prinses Mathilde.
* zaterdag 20 november 16.30 uur, Het Entrepot: afsluitende receptie.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

---

Nota voor de pers -