Gemeente Amsterdam



---

Amsterdam biedt inzicht in winkelhuurprijzen

17 november 2010
-
Saida Ahyad

Voor de zesde keer heeft de gemeente Amsterdam voor ondernemers een overzicht van huurprijzen van winkels en daghorecagelegenheden laten ontwikkelen dat informatie biedt over de markthuurprijzen in ongeveer 120 winkelgebieden. Ten opzichte van 2009 bleven in het merendeel van de winkelstraten de markthuurprijzen stabiel. Als gevolg van onder meer de economische recessie heeft een aantal winkelstraten een daling van de bandbreedten laten zien. Daarnaast heeft, door toegenomen belangstelling van winkelbedrijven, in een aantal straten een stijging plaatsgevonden.

Een belangrijke kostenpost voor veel ondernemers is bedrijfshuisvesting. Voor winkelruimten en horecagelegenheden in Amsterdam geldt dat huurprijzen ontstaan door vraag en aanbod van winkelruimtes en (kunnen) verschillen per gebied. Dit hangt onder meer samen met het aantal en type passanten en locatie binnen het winkelgebied. Voor de startende ondernemer is het belangrijk te weten of een huurprijs redelijk is. Om dit te bewerkstelligen is dit overzicht opgesteld. Het Winkelhuurprijzenoverzicht 2010 is in opdracht van gemeente Amsterdam opgesteld door DTZ Zadelhoff.

De belangrijkste conclusies uit het overzicht 2010 ten opzichte van 2009 zijn:

· In ongeveer 100 van de 120 winkelgebieden zijn de winkelhuurprijzen ten opzichte van vorige jaar niet gewijzigd.

· Huurprijsdalingen kwamen voor in de Arena Boulevard, Jan Evertsenstraat e.o. Kalverstraat, Pieter Calandlaan, Reguliersbreestraat e.o., Spui(straat), Utrechtsestraat, Van Baerlestraat, WC Magna Plaza en Woon- en Bouwcentrum Westpoort.

· Huurprijsstijgingen kwamen voor in Heiligeweg, Beethovenstraat, 9 straatjes, Cornelis Schuytstraat, Gelderlandplein, Albert Cuypstraat, Maasstraat, P.C. Hooftstraat, Rozengracht e.o. en Willemsparkweg.

Het Winkelhuurprijzenoverzicht 2010 (inclusief een toelichting op de mutaties) is te downloaden via de website van Economische Zaken Amsterdam: www.ez.amsterdam.nl. Via de website www.amsterdam.nl (kies: Stadsplattegrond) is snel te vinden waar een winkelstraat precies ligt.