Gemeente Amsterdam



---

College akkoord met aanpak gemeentelijke ICT

17 november 2010
-
David Valentijn Pruijt

Het college van B&W is akkoord met het uitvoeringsplan `Eén ICT voor één Amsterdam'. Het plan laat zien hoe het college de problemen van het gemeentelijke ICT-stelsel wil aanpakken. De gemeente kampt met een groot aantal netwerken, systemen en programma's die niet goed samenwerken, sterk verouderd zijn en veel te duur zijn. Het college wil daar stap voor stap verbetering in aanbrengen. Het achterstallig onderhoud wordt weggewerkt en de ICT wordt gecentraliseerd. De belangrijkste doelen zijn lagere kosten en betrouwbare dienstverlening. Het plan wordt in december besproken met de gemeenteraad en maakt deel uit van de begrotingsbehandelingen.

In 2008 constateerde McKinsey dat de versnippering het grootste probleem is van het ICT-stelsel van de gemeente. Amsterdam heeft in de loop der jaren een grote hoeveelheid middelen in gebruik genomen. Veel stadsdelen, diensten en bedrijven hebben ICT-afdelingen die op eigen initiatief computersystemen en programma's hebben aangeschaft. De middelen werken niet altijd goed samen waardoor de dienstverlening en de continuïteit van de bedrijfsvoering niet gewaarborgd is. Bovendien kost het veel extra geld om allerlei toepassingen naast elkaar te gebruiken.

Eén ICT voor één Amsterdam

Het uitvoeringsplan heeft tot doel een ICT-stelsel te realiseren waarin gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie centraal staan. De meest urgente zaken worden als eerste aangepakt. Het college heeft in de begroting tot 2014 94 miljoen euro opgenomen voor de uitvoering van het plan. Op dit moment geeft de gemeente jaarlijks 128 miljoen euro uit aan ICT. Het college verwacht dat dit na 2014 ruim 21 miljoen euro per jaar minder zal zijn.

Maatregelen

De kern van het plan is het beëindigen van de versnippering door het centraliseren van het ICT-stelsel. De centrale Dienst ICT wordt versterkt en geprofessionaliseerd. Per dienst en stadsdeel wordt een `grote schoonmaak' gehouden die ervoor moet zorgen dat alle ambtenaren met dezelfde programma's op dezelfde soort computer gaan werken. Verouderde apparatuur die frequent en onverwacht uitvalt wordt vervangen. Daarnaast wordt het aantal van twintig financiële systemen teruggebracht naar één gemeentebreed systeem. Verder zal gewerkt worden aan het tot stand brengen van samenhang in de digitale dienstverlening. Al deze maatregelen dragen op termijn bij aan een financieel voordeel voor de gemeente.

Beheerste overgang

Het uitvoeringsplan bevat een ambitieuze, maar realistische aanpak om de ICT eenvoudiger en efficiënter te maken. Het college kiest bewust voor een stapsgewijze aanpak en niet voor een `Big Bang'. Ook zal het college de gemeenteraad regelmatig rapporteren over de resultaten en de voortgang. De gemeente wordt bij de uitvoering van het plan geadviseerd door een adviescollege met ervaren externe experts op het gebied van verandertrajecten in de ICT.