Gemeente Roermond

Brede steun ondernemers voor BIZ

In Roermond bestaat brede steun bij ondernemers voor de Bedrijven Investeringszone (BIZ). Dat blijkt uit de resultaten van de draagvlakmeting voor de BIZ, een fonds van, vóór en dóór de Roermondse ondernemers in het bijdrageplichtige gebied.

Voor Roermond is de BIZ extra aantrekkelijk gemaakt door afspraken met de fiscus over de aftrekmogelijkheid en teruggave van btw. Wethouder Raja Moussaoui juicht het toe dat juist de ondernemers zelf met de BIZ zijn gekomen. De gemeente heeft een facilitaire rol om gezamenlijk verder te kunnen investeren in leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit. De BIZ activiteiten zijn onderverdeeld in de themas Schoon, Heel & Veilig, Attractiviteit & Gastvrijheid en Bereikbaarheid & Overig. De BIZ geldt voor een afgebakend gebied, waarin bedrijven een private organisatie oprichten (vereniging of stichting) om hun leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit gezamenlijk te kunnen beheersen en waarborgen.

De BIZ is goed ontvangen in de Roermondse binnenstad en de bedrijventerreinen: Willem Alexander, Merum, Swalmen en Roerstreek. Alleen in het gebied Stadsrand-Noord is geen vereiste meerderheid behaald. Van de bedrijven moest een respons komen van minimaal 50 procent. Voor een akkoord moest tweederde van de bedrijven ja zeggen die vervolgens meer WOZ vertegenwoordigen dan de neestemmers in hun gebied.
In de binnenstad reageerden 368 van de 545 bijdrageplichtige ondernemers. Daarvan waren er 250 vóórstemmers, gelijk aan 67,93 procent. Voor de bedrijventerreinen gelden de volgende cijfers wat betreft aantal / respons en voorstemmers / percentage:
* Willem Alexander: 98 / 69 / 50 (72,5 procent);
* Merum 46 / 40 / 30 (75 procent);

* Swalmen 91 / 74 / 59 (79,7 procent);

* Roerstreek 121/ 73 / 62 (84,9 procent);
* Stadsrand Noord 105 / 80 / 51 (63,75 procent).

Verder wachten nog het Retailpark en Centrum Swalmen, waarvoor de gemeenteraad op 16 december a.s. de verordening vaststelt, waarna ook daar een draagvlakmeting gaat plaatsvinden. Eerste publicatiedatum: 17-11-2010 Bijgewerkt: 17-11-2010