Provincie Flevoland

Nieuw platform duurzame ontwikkeling

Publicatiedatum: 17 november 2010

Flevoland begint een `Online Kennisplatform voor provinciale duurzame ontwikkeling'. In deze digitale omgeving wisselen partijen die betrokken zijn bij grote projecten als Luchthaven Lelystad van achter hun pc's kennis en ervaring uit over duurzaamheid en innovatie. Begin volgend jaar moet het platform actief zijn. Dat blijkt uit de Tussentijdse voortgangsrapportage aan Provinciale Staten over het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) 2008 - 2011.

Gedeputeerde Anne Bliek: "De provincie streeft naar 60% duurzame energie in 2013 in Flevoland en naar duurzame gebiedsontwikkeling, neem het plan van Airport Garden City rond de luchthaven. Dat staat voor een hoogwaardige en innovatieve ruimtelijke inrichting van het gebied op de lange termijn. Duurzaamheid is een kernthema van beleid. De uitdaging is om duurzaamheid in het begin van het proces mee te nemen in het opstellen van een businesscase en in de planontwikkeling. Je moet daarbij efficiënt kunnen leren van opgedane ervaringen. Dat is mogelijk door dit digitale platform. Betrokkenen kunnen samenwerken aan een duurzame ontwikkeling van Flevoland. Deelnemers steken er iets van op, hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden en maken niet in vergelijkbare situaties dezelfde fouten."

Met elkaar leren

Uitgangspunt van het Online Kennisplatform is van en met elkaar leren. De bedoeling is dat partijen die bij de projecten betrokken zijn, zoals onlangs bij de Werkconferentie Duurzame en Innovatieve Luchthaven Lelystad, die nieuwe digitale omgeving samen gebruiken. Dat kan zijn om hun projecten op een transparante en navolgbare manier te beheren, erover te rapporteren en erover informatie uit te wisselen of om een discussie te starten. Als de proef met het digitale platform eind 2011 afloopt, bekijkt de provincie of ze het systeem voortzet en mogelijk uitbouwt.

Op koers

Het programma LvDO is verder ook op koers. Er is een aantal aansprekende projecten in uitvoering zoals het onderzoek naar de haalbaarheid van een lokaal duurzaam Energie- en Ontwikkelbedrijf Flevoland (DE-on) en de genoemde Werkconferentie Duurzame en Innovatieve Luchthaven Lelystad van 11 november.