FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Symposium over de BAROMETER van de voedselveiligheid 17/11/2010

Op 17 november werd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen te Brussel een internationaal symposium georganiseerd over autocontrole en een nieuw instrument voor de meting van de voedselveiligheid namelijk de BAROMETER VAN DE VOEDSELVEILIGHEID. Dit symposium maakt deel uit van de evenementen georganiseerd tijdens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De implementatie van de autocontrolesystemen is reeds 10 jaar een van de belangrijke hoekstenen van het beleid inzake voedselveiligheid dat het Agentschap heeft uitgebouwd.. Het is nu tijd geworden een stand van zaken op te maken over onze activiteiten, onze strategieën en onze core business "de veiligheid van de voedselketen". Dit moet gebeuren in samenwerking met onze partners, het Raadgevend Comité en het Wetenschappelijk Comité van het FAVV. Deze bedenkingen leidden ertoe dat het noodzakelijk is te kunnen beschikken over een objectieve meetmethode voor het meten van de voedselveiligheid : de barometer van de voedselveiligheid. Naar het voorbeeld van andere barometers die reeds gebruikt worden (kwaliteit van het milieu, enz...) heeft België een performant meetinstrument ontwikkeld waarvan zij overtuigd is dat het internationale toekomstperspectieven heeft. Deze nieuwe barometer moet alle betrokkenen, van industrie tot consument een algemeen zicht geven op de evolutie van de voedselveiligheid. Om de barometer te berekenen wordt heel wat informatie verzameld en verwerkt om te komen tot één globale score die van jaar tot jaar kan vergeleken worden. De vergelijking van de barometer voor 2009 met deze voor 2008 toonde een verbetering aan van 11 % voor 2009. Niet alleen de voedselveiligheid zal deel uitmaken van de barometer, maar ook de dieren- en plantengezondheid zodat gans de voedselketen in kaart kan gebracht worden.

Contactpersoon Nederlandstalige pers : Contactpersoon voor de Franstalige pers:

Lieve Busschots 0477 59 83 93 Pierre Cassart 0477 69 35 65

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be

A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be