Waterschap Dommel

Waterpeil meeste beken daalt al weer

Publicatiedatum : 17 november 2010

Afvoer naar Maas geen probleem

Op de meeste locaties zakt het peil van de beken in het gebied van Waterschap De Dommel al weer. Alleen het peil van de Dommel, de Tongelreep en de Rosep blijven nog op hetzelfde niveau. De verwachting is dat in de loop van donderdag deze peilen ook zullen dalen. De piek op de Maas heeft, zoals verwacht , niet voor problemen gezorgd. Het water uit het Dommelgebied is en wordt nog steeds zonder problemen afgevoerd naar de Maas.
Mobiel pompen op de Heibloemdijk bij de Logtsevelden in Oisterwijk Mobiel pompen op de Heibloemdijk bij de Logtsevelden in Oisterwijk

Verboden te varen

Varen op de beken in het gebied van Waterschap De Dommel blijft nog gevaarlijk en het tijdelijk verbod op varen blijft daarom nog van kracht. Door de grote stroomsnelheden kunnen op onverwachte plaatsen draaikolken ontstaan. Ook door de hoge waterstanden zijn de kanten van de beek soms onzichtbaar en liggen er obstakels onder water die het varen uiterst gevaarlijk maken.

Overstromingsgebieden

Van de vier overstromingsgebieden die Waterschap De Dommel heeft ingezet, zijn er al weer drie aan het leeglopen: in Valkenswaard in het dal van de Tongelreep en De Vloeder-Zuid in Goirle. De Logtsebaan in Spoordonk is uit voorzorg door de gemeente Oirschot afgesloten, maar staat niet onder water.
De meeste knelpunten zijn opgelost en medewerkers van het waterschap komen al weer toe aan het regulier onderhoudswerk. Lokaal wordt door middel van pompen nog wel water weggepompt van de plekken waar het tot overlast kan leiden.

Afvoer op de Maas

De piekgolf op de Maas, die rond 10.00 uur woensdagochtend ter hoogte van 's-Hertogenbosch was, was behoorlijk afgevlakt. Als het water in de Maas hoger staat dan in de Dommel, dan kan de Dommel het water niet afvoeren. Maar hier is gelukkig geen sprake van geweest.