Gemeente Delfzijl

Schoolverzuim vorig jaar flink afgenomen

Een sterker accent op het voorkomen van ongeoorloofd schoolverzuim werpt zijn vruchten af. In de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum is het verzuim vorig jaar met bijna 50% afgenomen.

Gaat het in schooljaar 2008/2009 nog om 187 gevallen, een jaar later is dit aantal gedaald tot 100. Dit blijkt uit het jaarverslag over de uitvoering van de leerplicht.

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum werken sinds een aantal jaar samen als het gaat om het handhaven van de leerplichtwet en het voorkomen van ongeoorloofd schoolverzuim. Vorig jaar heeft dit geleid tot extra maatregelen op het gebied van preventie. Zo is er op scholen voor voortgezet onderwijs een spreekuur van de leerplichtambtenaar ingesteld. Leerlingen die spijbelen worden door de leerplichtambtenaar aangesproken en krijgen te horen dat bij aanhoudend spijbelen een proces verbaal wordt opgemaakt. Risicoleerlingen worden bij een overgang van VMBO naar MBO beter begeleid. Een RMC-medewerker (regionaal meld- en coördinatiepunt) in het MBO komt al bij de eerste signalen van ongeoorloofd verzuim in actie.

In het schooljaar 2009/2010 hebben de leerplichtambtenaren vijf gevallen van luxeverzuim geconstateerd. In al deze gevallen is proces verbaal opgemaakt. Voor het volgend schooljaar willen de gemeenten een nieuw leerlingvolgsysteem invoeren. Het spreekuur voor het voortgezet onderwijs wordt zo mogelijk uitgebreid naar alle scholen in de regio. De samenwerking in de RMC regio wordt verder versterkt.