Universiteit Twente

Alexander Brinkman nieuw lid Jonge Akademie

17 november 2010

Alexander Brinkman, Universitair Docent Technische Natuurkunde aan de UT, is benoemd tot lid van de Jonge Akademie. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vandaag bekend. Leden worden geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke excellentie, hun interdisciplinaire aanpak en hun brede wetenschappelijke belangstelling.

De Jonge Akademie is een platform van vijftig jonge topwetenschappers die minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap.
Met name dat laatste onderdeel, de wetenschapscommunicatie, spreekt Brinkman erg aan. "Ik vind het leuk en belangrijk om te laten zien wat we aan de universiteit doen. Met wetenschapscommunicatie kun je als jonge onderzoeker laten zien waar het belastinggeld aan op gaat. Je kunt onderwerpen op de kaart zetten, maar ook bepaalde zaken nuanceren." Op zijn vakgebied, de kwantummechanica, doen veel ongefundeerde spookverhalen de ronde, vertelt Brinkman. "Het is mooi om de mogelijkheid te krijgen om uit te kunnen leggen wat er wel en wat er niet kan."

Alexander Brinkman
Alexander Brinkman is een internationaal gerenommeerd onderzoeker op het gebied van supergeleidende materialen. Zijn wetenschappelijke artikelen horen internationaal tot de meest geciteerde op dit vlak. Hij is daarnaast geïnteresseerd in fundamentele aspecten uit de kwantumfysica zoals teleportatie. Hij sleepte eerder zowel een Veni- als een Vidi-subsidie in de wacht en won eerder dit jaar de centrale onderwijsprijs van de Universiteit Twente. Op 18 maart 2011 wordt Brinkman officieel geïnstalleerd als lid van de Jonge Akademie.